Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Листопад » 9 » ГРИП - НЕ ЖАХАТИСЯ, А ДІЯТИ
20:57
ГРИП - НЕ ЖАХАТИСЯ, А ДІЯТИ
  Наприкінці квітня поточного року людство сколихнуло повідомлення про епідемію респіраторної інфекції, викликаної новим збудником грипу А НІШ (Каліфорнія). Вчені запідозрили, у нового вірусу пандемічний потенціал. І вже 11 червня 2009 року ВООЗ підвищила фазу небезпеки до вищого рівня. Це було зроблено для того, щоб суспільство встигло підготуватися до нової пандемії грипу.
  На території України обмежувальні заходи введені з 30 жовтня 2009 року.
Провівши аналіз з захворюваності на грип та ГРЗ по Носівському району, можна зробити висновок, що 03 листопада епідемічний поріг в районі подолано.
Чим відрізняється сучасний грип?
У популяції людей циркулює одночасно декілька вірусів грипу А -- два „сезонних" та новий „пандемічний" А/Н1N1 (Каліфорнія) і вірус типу В. Ця одночасна циркуляція дає змогу вірусу грипу вижити як біологічному виду. Але людству це завдає зайвого клопоту. Проте ми повинні пам'ятати, що вірус може переживати у зовнішньому середовищі (за межами людського організму) тільки до 8 годин у вигляді аерозолю або змішуючись з пилом. При нагріванні до температури 60--70 °С він гине за 10 хвилин, при кип'ятінні -- миттєво. На нього згубно діють всі відомі дезинфікуючі засоби та ^ультрафіолетове випромінювання, але вірус консервують низькі температури. 
Грип А/Н1N1, клінічні ознаки:
Головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках -- блювота і пронос.
Як можна заразитися вірусом грипу? 
Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).
Як довго є заразним?
 Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу А/Н1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються -- то до їх зникнення.
Як попередити зараження грипом типу А/Н1N1?
- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
- обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
- часто провітрювати приміщення;
- часто мити руки з милом;
- прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками;
- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
- якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.
- уникати переохолодження
- повноцінно харчуватися, вживати вітаміни: вітамін С є відмінним протигрипозним препаратом -- 500-600 мг цього вітаміну щоденно допоможуть запобігти захворюванню. Не завадять також свіжі фрукти, ягоди та овочі (червоний перець, морква, цибуля, часник, хрін, чорна редька, калина). Не забудьте також і про цілющі властивості меду. Пам'ятайте, що грип захворювання вірусне, тому антибіотики призначають тільки при появі ускладнень.
Л. ГОРДІНА, 
лікар-епідеміолог рай санепідемстанції.

        «Носівські вісті» №45(9113)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 554 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024