Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Травень » 31 » Реальна загроза здоров'ю!
11:10
Реальна загроза здоров'ю!
  31 травня - Міжнародний день боротьби з тютюнокурінням
   За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я 31 травня щорічно проводиться Всесвітній день не паління. А це означає, що в цей день ми повинні подбати про права людини на чисте повітря, потурбуватися, щоб люди, котрі не курять, не стали заручниками тих, для кого цигарка стала невід'ємним атрибутомжиття.
В усьому світі ця шкідлива звичка є однією з найголовніших причин смертності, яку за бажання людство могло б відвернути. Але якщо така ситуація продовжуватиметься й надалі, 500 мільйонів людей, або 9% населення світу, ризикують померти від куріння. Науково доведено, що існує безпосередній зв'язок між тютюнопалінням та збільшенням випадків захворювання на рак легень: у людей, які не курять, рак легень зустрічається приблизно у 15 разів рідше, ніж у курців. Нині підраховано -- людині, яка за своє життя викурила 200 тис. цигарок, раку легень практично не уникнути.
У відмові від куріння приховані величезні оздоровчі можливості для кожної людини і суспільства в цілому. Адже дії, спрямовані на обмеження паління, сприяють зниженню серцево-судинних захворювань, легеневих, онкологічних, респіраторних та багатьох інших. Кожен, хто кине палити, може подати добрий приклад оточенню, мати здорових дітей, не турбуватись, що завдає шкоди здоров'ю членів сім'ї, почувати себе краще фізично тощо.
   Ситуація з палінням в Україні оцінюється експертами ВООЗ як критична (в Україні палять більше 40% осіб працездатного віку, збільшується поширеність тютюнопаління серед жінок, дітей та підлітків).
Як стверджують спеціалісти, така ситуація значною мірою обумовлена низьким рівнем громадського усвідомлення значимості та небезпеки тютюнопаління для окремих громадян та суспільства в цілому, проникненням на український ринок транснаціональних тютюнових компаній з їх масштабною та витонченою рекламою тютюнових виробів, відсутністю контролю за дотриманням законодавства, недостатньою антинікотиновою інформаційно-пропагандистською діяльністю та ін.
Досвід країн, які успішно проводять боротьбу з курінням, стверджує, що основний внесок у вирішенні цього завдання вносять практикуючі медичні працівники. І бажання самого курця позбутися згубної звички. Дже кинути пали ніколи не пізно. Скажіть собі рішуче : "Я обираю здоров’я!"
Цифри і факти
   Близько третини населення світу у віці 15 років і старше є курцями, або 1,1 млрд. осіб. На кожні 1000 тонн виробленого тютюну в кінцевому рахунку припадає 1000 смертей.
   Виходячи з тенденцій сьогодення, можливо близько 250 млн. дітей, що живуть сьогодні в світі, будуть вбиті тютюном.
Серед дітей, батьки яких курять, вдвічі більше тих, хто бажав би курити, ніж серед дітей, батьки яких не курять.
   Усі тютюнові вироби містять у значній кількості нікотин, який визнаний наркотичною речовиною, що викликає залежність. Тютюнова залежність класифікована як психічний та поведінковий розлад згідно з Міжнародною Класифікацією Хвороб ВООЗ (Клас Р17.2). Експерти з наркології вважають тютюнову залежність майже такою сильною, як залежність від героїну або кокаїну. Якщо людина не прилучилася до куріння у підлітковому віці, вона навряд чи будь-коли пізніше почне курити.
За даними досліджень, проведених в США, близько двох третин підлітків, які курять, хотіли б позбутися цієї шкідливої звички, а 70% відповіли, що взагалі б не починали курити, якщо б довелось знову обирати.
75--85% курців бажали б кинути курити і близько третини з них робили не менше 3 спроб позбутися шкідливої звички. Але менше половини досягли успіху.
    Н. ЯЩЕНКО,
    лікар-терапевт Носівської ЦРЛ
   «Носівські вісті» №22(9090)
    Читайте інші матеріали «Носівських вістей»
Переглядів: 743 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024