Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Травень » 26 » ЗАКВІТ ЛІТА
18:00
ЗАКВІТ ЛІТА

Після відчутно прохолодної весни і марних сподівань на тепло навіть в останньому з її місяців - красені-травні, настання літа цьогоріч очікуємо з особливим нетерпінням. Аби, нарешті, відпочити у відпустці й на канікулах, насолодитися першими дарами городини і ягідників, поніжитися в лагідній купелі розігрітих сонцем водних плес... Можна, здається, до безкінечності перераховувати приємні заняття і дарунки, на які червень видається чи не найщедрішим після тривалої пори несприятливих мінливостей природи. Щоправда, саме з ним синоптики пов’язують активізацію грозової діяльності, збільшення зливових дощів, нерідко з градом, посилення вітру та шквали. У цьому місяці зрідка бувають на грунті і останні з весняних приморозків. Втім, у порівннянні з набагато відчутнішими позитивними погодніми змінами, цю дещицю незручностей зазвичай і не помічаємо, значно гостріше відчуваючи підвищення температурного режиму, який у оцій порі зазвичай приносить і першу справжню літню спеку.
  Втім, любителям загару і сонячних ванн цього року доведеться ще почекати -- більшість прогнозів обіцяють нам прохолодний і дощовий початок літа. Переплітаючись з періодами уже відчутного літнього тепла, така погода триватиме майже до екватора місяця, але після нього врешті таки установиться панування сонячної погідності. Хоча закінчиться червень знову ж таки незначним похолоданням.
  Наскільки співпадуть з реальністю ці завбачення матимемо нагоду почати перевіряти вже післязавтра. А поки що наперед вже точно знаємо, що перший місяць літа розбавить наші будні чималим списком свят -- народно-релігійних, професійних, державних та пам’ятних дат.
  Що стосується народно-християнського календаря, то розпочне його в червні День преподобного Івана, або, як кажуть у народі, Івана Довгого. Цього дня колись уважно слідкували за погодою, бо, за народними прикметами, коли в перші два дні червня йтиме дощ, решта місяця буде сухою. Другий червневий день, який вшановує мученика Фалалія (Талалія), здавна вважався також найсприятливішим часом для посіву літніх огірків.
  7 червня - третє знайдення голови Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна -- Іванів день, як кажуть у народі. З нього починаються „медвяні” погані роси, тому худобу виганяють на пасовища, коли роса спаде. Цього дня також починають збирати лікарські рослини.
  7 червня - День Святої Трійці, П’ятидесятниці. Це свято припадає на 50-й день після Великодня і пов’язане з народженням церкви, оскільки саме цього дня на апостолів христових зійшов Дух святий і вони почали святі проповіді про Бога і його Сина.
  Ці дні у народі також широко відомі, як Зелені свята, на які оселі прикрашаються зеленню і слід вшановувати душі предків.
  11 червня - мучениці Феодосії -- цього дня годилося йти в поле дивитися на посіви. Майбутній врожай завбачали і в день мученика Устина (14 червня) та священомученика Луки (16 червня).
  З 15 червня починається Петрівський піст -- пора найдовших днів і найкоротших ночей.
  22 червня - день святителя Кирила -- астрономічний початок літа, який відкриває сезон косовиці.
  Стосовно ж сучасних календарних свят червня, то він рясніє багатьма відомими датами. Так, першого червня відзначатимемо День захисту дітей та Міжнародний день захисту дітей. 4 червня - Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії, а другодні - Всесвітній день навколишнього середовища. 6 червня святкуватимуть своє професійне свято журналісти, а наступного дня - працівники водного господарства. Працівники легкої промисловості святкуватимуть 14 червня, що цьогоріч співпало у даті з Всесвітнім днем донора. 17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою, 20 - Всесвітній день біженців. Медичні працівники святкуватимуть 21 червня. День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні відзначатимемо, як завжди, 22 червня. Другодні - професійне свято державних службовців та День державної служби ООН. 25 червня святкуватимуть митники, а 26 - Міжнародний день у підтримку жертв тортур та Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом. 28 червня зійшлися цьогоріч у даті близкі кожному із нас свята -- День Коституції України та День молоді. Вони й завершують святковий календар червня.
  Літо ж тільки починається. Нехай кожному із нас воно принесе неповторні приємні миттєвості, буде щедрим на враження і неодмінно погідним для кожного, незважаючи на погодні умови.

           Т. ДАНІШ.

«Носівські вісті» №21(9089)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»


Переглядів: 630 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024