Майже по всій Україні Великодній хліб називають "паска", у деяких регіонах побутують ще назви: "баби", "колачі" і "золоті баби". Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні. Давніше випікали паски у печах, — у глиняних пасківниках, "бабинцях", кухликах та металевих формах-"бляхах".
Випікають паски з найкращих сортів пшеничного борошна. До тіста додають масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). Звичайно, що кожна господиня випікає паску по-своєму. З покоління в покоління сотні років передаються секрети приготування паски. При випіканні її використовують переважно однакові продукти, але в різних пропорціях, кожна господиня має свій спосіб приготування, що робить їх неповторними.
Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.
Паска звичайна.
|