Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2009 » Січень » 28 » Набув чинності закон, який мінімізує ризики у сфері зайнятості населення
14:15
Набув чинності закон, який мінімізує ризики у сфері зайнятості населення

13 січня 2009 р. набув чинності Закон України від 25.12.2008 р. №799-VI "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення".

Закон спрямований на збереження кадрового потенціалу підприємств, недопущення зростання рівня безробіття та забезпечення соціальних гарантій громадян. Передбачено створення ефективного механізму підтримки працівників, які опинилися під загрозою вивільнення, та визначення джерел для покриття дефіциту бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в 2009-2010 роках.

Цим Законом передбачається внесення змін до законів України "Про зайнятість населення”, "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, "Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування”, "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про державну податкову службу в Україні” та "Про особисте селянське господарство”. 

Зазначені зміни передбачають наступне:

 

Хто підлягає страхуванню на випадок безробіття?

 

Розширюється коло застрахованих осіб. До них відтепер належать:

- особи, які виконують роботи за цивільно-правовими договорами (раніше сплачували внески лише ті, що працювали на умовах трудового договору);

- військовослужбовці, крім військовослужбовців строкової служби;

- працюючі особи, які отримують або мають право на призначення пенсії за віком, пенсії за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку;

- іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні.

Працюючі пенсіонери та іноземці підлягають страхуванню на випадок безробіття лише до 1 січня 2011 року.

Розширено також перелік страхувальників за рахунок фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючи юридичних), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, та військових формувань.

 

Допомога по безробіттю для окремих категорій громадян

 

Зміни щодо виплати допомоги по безробіттю стосуються лише тих осіб, які звільнилися з останнього місця роботи за угодою сторін, тобто за п. 1 ст. 36 КЗпП України. Для таких громадян, які набули статус безробітного з 13 січня 2009 року, виплата допомоги по безробіттю починається з 91 календарного дня.

Але ті працівники, які були звільнені за угодою сторін і отримали статус безробітного до 13 січня 2009 р., отримують допомогу по безробіттю та соціальні послуги на умовах, визначених законодавством, що діяло до внесення змін.

 

Нові розміри страхового внеску на випадок безробіття

 

Антикризовим Законом внесено зміни до Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування". Встановлено нові розміри страхового внеску до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття:

1,6% - для роботодавців;

0,6% -  для застрахованих осіб, в тому числі для військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) та працюючих пенсіонерів;

2,2% - для осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах та для роботодавців, які уклали договори цивільно-правового характеру.

1,6% -  для роботодавців, що уклали договори цивільно-правового характеру з працівниками, з якими вже перебувають у трудових відносинах.

З 1 січня 2010 року військові формування, які нараховують грошове забезпечення військовослужбовцям, повинні сплачувати страхові внески на випадок безробіття в розмірі 1,6%.

Законом передбачено, що страхові внески перераховуються одночасно з одержанням коштів на оплату праці, а не один раз на місяць, як було визначено раніше.

До уваги роботодавців, які використовують працю іноземних громадян та осіб без громадянства!

Встановлено новий розмір штрафу за використання роботодавцем праці іноземців та осіб без громадянства на умовах трудового договору без дозволу державної служби зайнятості. Якщо  раніше зазначений штраф за кожну таку особу стягувався у п’ятдесятикратному розмірі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, то з 13 січня 2009 року розмір штрафу – двадцять мінімальних заробітних плат за кожну таку особу.

 

Здійснюватимуться перевірки достовірності даних безробітних

 

Новим Законом передбачено проведення перевірки достовірності даних безробітних, що подаються до державної служби зайнятості для призначення матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг шляхом обміну інформацією з ДПА та Пенсійним фондом України (розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення). Крім того, внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в частині можливості надання відомостей, що містяться в системі персоніфікованого обліку, центрам зайнятості та до Закону України «Про державну податкову службу в Україні» щодо права податкових органів надавати центрам зайнятості інформацію з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов’язкових  платежів.

 

Розширено перелік підстав для припинення виплати допомоги по безробіттю

 

Допомога по безробіттю припиняється у разі відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості, у тому числі осіб, які вперше шукають роботу та не мають професії (спеціальності), а також у разі відмови від роботи за спеціальністю, професією, набутою після навчання за направленням державної служби зайнятості.

Щодо порядку реєстрації у центрі зайнятості як безробітних членів особистих селянських господарств

Колишні члени особистих селянських господарств можуть реєструватися як шукаючі роботу та визнаватися в подальшому безробітними лише за умови пред’явлення ними довідки сільської, селищної чи міської ради про припинення такої діяльності чи вихід із складу членів особистих селянських господарств.

Підпунктом «б» статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» членів особистих селянських господарств віднесено до категорій зайнятого населення без будь-яких додаткових вимог.

У разі, якщо особа, яка є членом особистого селянського господарства, припинила трудові відносини (про що є запис у трудовій книжці) та звертається до центру зайнятості, то така особа не може бути зареєстрована як безробітна, оскільки робота в особистому селянському господарстві для неї є основною.

Аналогічні дії служби зайнятості по відношенню до громадян, які були зайняті іншими видами діяльності, зазначеними у частині третій статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» (праця по найму у юридичних і фізичних осіб, самозайнятість, підприємництво, творча діяльність, членство у кооперативах, фермерство, перебування на посадах в органах державної влади, служба в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, професійне навчання та навчання в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах тощо).

Положеннями частини другої статті 11 Закону України «Про особисте селянське господарство» передбачено, що у разі припинення ведення особистого селянського господарства сільська, селищна, міська рада за місцем розташування земельної ділянки, наданої для цих цілей, вилучає його з обліку особистих селянських господарств. На сьогоднішній день розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних» у частині обов’язку надання колишніми членами особистих селянських господарств для реєстрації в центрі зайнятості  довідки сільської, селищної, міської ради про припинення їх діяльності.

Після набрання чинності антикризовим Законом міські, районні, міськрайонні та районні у містах центри зайнятості не мають права знімати з обліку тих членів особистих селянських господарств, які  були зареєстровані як безробітні, до набрання чинності антикризовим Законом та припиняти їм виплату допомоги по безробіттю, оскільки цей Закон не має зворотної дії у часі.

 

 

Джерело: Обласний центр зайнятості  

http://monitor.chernigov.net/arhiv-novin/nabuv-chinnosti-zakon-yakiy-minimizue-riziki-u-sferi-zaynyatosti-nasel-2.html

Переглядів: 698 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024