Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Година Землі - Форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Поговоримо відверто » Житлово-комунальне господарство » Година Землі (Акція)
Година Землі
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline

10 ідей як заощадити енергію та гроші
1. Використовуйте енергозберігаючі лампочки. Їхня вартість вище, ніж у звичайних лампочок, але зрештою Ви заощаджуєте гроші, тому що вони споживають усього лише біля чверті електроенергії для забезпечення висвітлення такої ж потужності. До того ж, такі лампочки служать у чотири рази довше, ніж звичайні!

2. Уникайте режиму очікування й вимикайте непотрібне світло.
Вимикайте телевізори, відеоплеєри, стереосистеми та комп'ютери, коли Ви ними не користуєтеся - у режимі очікування вони споживають від 10 до 60 % енергії від робочого режиму! Вимикайте світло, коли воно Вам не потрібне, - це заощаджує енергію вже після першої або другої хвилини. Вимикайте екран комп'ютера під час перерви.

3. Використовуйте енергозберігаюче обладнання.
Якщо Ви купуєте пральну машину, холодильник, посудомийну машину або духовку, обирайте найбільш енергозберігаючі моделі, які Ви можете собі дозволити. Можливо, вони будуть дорожчі, але окупляться шляхом меншого енергоспоживання. Те ж саме вірно для офісного обладнання - комп'ютерів, ксероксів, принтерів.

4. Забезпечте належну термоізоляцію Вашого будинку.
Це найбільш ефективний шлях економії енергії та грошей. 50 % тепла втрачається через погану ізоляцію стін, даху, підлоги.

5. Мийте ощадливо.
Використовуйте пральну або посудомийну машину тільки при повному завантаженні. Використовуйте мийні засоби, що підходять для низьких температур, та вибирайте ощадливі програми. Зменшуйте Ваше особисте споживання гарячої води, приймаючи душ замість ванни.

6. Накрийте його кришкою!
Ви можете зберегти 30% енергії, якщо в процесі готування їжі накриєте свою каструлю кришкою.

7. Щодо Вашого холодильника.
Не залишайте дверцята холодильника відкритими більш, ніж необхідно, дозвольте їжі повністю охолонути перш, ніж помістити її в холодильник або морозильну камеру, регулярно розморожуйте й зберігайте при відповідній температурі. Якщо можливо, не розміщуйте кухонну плиту й холодильник/морозильну камеру поруч одне з одним.

8. Ходіть пішки, користуйтеся велосипедом та громадським транспортом. Від спалювання палива в моторі Вашої машини, відбувається викид CO2 у середньому 2,5 літрів на літр палива.

9. Якщо Вам необхідно переміщуватися на машині, по можливості розділіть подорож з ким-небудь і використовуйте енергозберігаючі автомобілі. Розділіть подорож на машині з колегами по роботі або друзями. Викид CO2 Вашою машиною може бути зменшений на 75 % при використанні комбінованого паливно-енергетичного мотора в гібридних автомобілях.

10. Скоротіть Ваші авіапереміщення. Коли Ви подорожуєте на відпочинок літаком, Ви сприяєте значним викидам вуглекислого газу, що призводить до змін клімату. Тому, по можливості, відпочивайте ближче до домівки або діставайтеся туди іншими транспортними засобами, такими як поїзд, автобус або корабель. Якщо Вам необхідно летіти, купуйте вуглецеві компенсації для компенсування викидів від Вашого польоту.
http://panda.org/uk....ome_ukr

 
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:26 | Повідомлення # 2
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Поради для екологічно відповідального та економічно вигідного водіння автомобіля


Скільки можна економити?

Бензин і солярка будуть чим раз дорожчі. Як можна зменшити витрати власного гаманця і одночасно зробити добрий вклад для захисту довкілля можемо дізнатись на основі наступних porad. Мабуть мало хто знає, що маючи належне знання та бажання можна економити до 35-40% пального. Що для цього необхідно?


Вибір авта!

Економія палива залежить в першу чергу від нашого вибору свого майбутнього автомобіля. Марка, потужність та величина автомобіля суттєво визначають його майбутню енерговитраність.

Перевірити тиск в шинах!

Кожен, хто їхав на велосипеді в якому б хоча одно колесо було підспущене, тобто тиск повітря в якому був значно меншим від норми, зауважив, що при їзді потребує більших затрат енергії ніж завжди.

Так само відбувається при їзді на автомобілі!

Тому необхідно регулярно перевіряти тиск повітря в шинах і при потребі підкачувати їх. Оптимальний тиск шин вказано в інструкції по експлуатації вашого автомобіля. Важливо, щоб тиск в шинах також не перевищував норму, оскільки це суттєво скорочує термін експлуатації шин. В свою чергу пришвидшення необхідності заміни шин передбачає понаднормове використання ресурсів та енергії на їх виготовлення. Правильний тиск в шинах дозволяє економити до 10% палива і продовжує їх термін експлуатації.

Регулярно перевіряти свічки запалювання!

Регулярно перевіряти слід не тільки тиск в шинах, але також свічки запалювання. Якщо вони несправні, то не є оптимальним процес згоряння та відповідно збільшується використання палива.

Перед стартом мотору!

Спочатку зафіксувати ремінь безпеки і поправити дзеркала, а тоді вже включати запалювання.

Уникати їзди на короткі відстані!

При їзді на короткі відстані рівень використання палива є надзвичайно високим. Для авта середнього класу - до 30 л на 100 км. Після 1 км їзди це все ще – 20 л. І тільки після 4-го кілометру витрати палива виходять на нормальний рівень 6-7 л.

Це зумовлено тим, що мотор потребує певного часу для того, щоб розігрітись до оптимальної для експлуатації температури. Тільки після цього витрати палива починають відповідати вказаним в інструкції по експлуатації даного автомобіля. Навіть влітку споживання палива при холодному старті на протязі перших двох кілометрів є на 50% вищим від нормального споживання.

Дотримання дистанції!

Дотримання належної дистанції до авто що попереду дозволяє уникати частого гальмування та енергопожираючого пришвидшення руху.

Використання накату

Якщо незабаром необхідно зупинитись (попереду червоне світло світлофора чи інш.) потрібно забрати ногу з педалі газу і включивши нейтральну передачу використати інерційний рух автомобіля. При холостому ході авто споживає приблизно 0,5 - 1,0 л палива за годину. Якщо авто ще котиться, а загорілось зелене світло, то ще додатково економимо паливо, бо не мусіли цілком зупинятись.

Частіше використовувати вищі передачі!

Чум вища передача при однаковій швидкості, тим менше споживання палива. Необхідно пильнувати щоб мотор не працював на вищих оборотах від 2500. Наприклад при міському циклі при швидкості 30 км/год по можливості включати 3 передачу, а при 50 км/год – 4 передачу – за передумови що транспорт рухається в вільному темпі та зважаючи щоб мотор належно працював (без завеликого навантаження).

Швидше переключатися на вищі передачі!

Також на початку руху старатися чим швидше досягнути високої передачі. Зважати, що особливо ненажерливою є 1 передача. Тому сильно натиснути на газ, друга передача, ще раз сильно на газ і в третю передачу! Тобто чим швидше з нижчих передач!

Згори без газу!

Для чого газувати коли їдемо згори? Вибором відповідної передачі можна вибрати необхідну гальмівну дію мотору: нижча передача – менша швидкість, вища передача – більша швидкість. Якщо завелике уповільнення, можна включити для пришвидшення руху нейтральну передачу.

Важливо: під час їзди ніколи не виключати мотор, оскільки тоді виключаються підсилювач керма, гальмів та всі інші функції безпеки – що може бути екстремно небезпечно.

При довгому чеканні!

Виключати мотор при довгому чеканні перед світлофорами та залізнодорожними переїздами.

Уникати екстремно високих швидкостей!

Оптимальною для споживання палива є швидкість 90-100 км/год. При збільшенні швидкості різко зростають витрати палива. Так наприклад:

При 90-100 км/год – біля 6 л/100 км

При 130 км/год – 8 л/100 км

При 160 км/год – 10 л/100 км

Константна швидкість!

Важливо вибрати оптимальну за даних умов швидкість і постійної дотримуватись її а не хаотично змінювати темп руху (пришвидшення - уповільнення).

Спротив вітру!

Уникати лишнього спротиву вітру. Відкрите вікно при підвищеному спротиві вітру спричинює значної перевитрати палива (до 1л на 100 км). Навіть порожній багажнік, змонтований на даху авта, спричиняється до вагомих додаткових витрат палива.

Кондиціонер!

Кондиціонер вагомо збільшує споживання пального. Наприклад в міському циклі до 2 л/100 км

Включати світло тільки відповідно до необхідності!

Повне освітлення (противотуманні фари, дальнє світло та інш.) спричинює додаткові витрати палива до 0,4 л на 100 км!

Увага! Не переборщити з економією, напр. при їзді без світла в сутінках чи під час туману.

Авто не склад!

Не слід використовувати як склад де можна знайти речі на всі потреби, оскільки приблизно 100 кг додаткової ваги можуть збільшити витрати палива до 0,7 л на 100 км.

Фільтр чистий?

Як авто на бензині так і дизельні мають повітряні фільтри. Сильно забруднений фільтр може бути причиною збільшення витрат палива до 8% і відповідно збільшення концентрації вихлопних газів. Тому необхідно його регулярно замінювати.

Організування спільних поїздок!

При спільних поїздках на роботу чи відпочинок скорочення витрат на паливо є пропорційним до кількості людей, які беруть в них участь.


Д-р Володимир Шеремета

Викладач екологічної етики ІФТА

http://ecoclub.kiev.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=44

 
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:27 | Повідомлення # 3
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Економія води


В середньому одна людина в день використовує в домогосподарстві біля 150 л. питної води. В дійсності для пиття та куховарення ми використовуємо тільки близько 3-4% цієї кількості. Більшість води витрачається у ванній кімнаті та туалеті. Тому саме тут можна досягти суттєвої економії води. Понадмірне, а часто просто таки марнотратливе використання теплої чи гарячої води спричинює додаткові витрати енергії та коштів. Не варто економити на питті. Навпаки рекомедується споживати щодня не менше 2,5 л рідини.

В наступному мова про те, як можна вагомо економити воду, енергію та кошти, а також вносити вагомий вклад у справу збереження природнього довкілля, при тому суттєво не відмовляючись від звичного комфорту. Економити можна інвестуючи в технічні засоби, які сприяють зменшенню витрат води. При тому, як правило подібні інвестиції не заставлять довго чекати щоб себе окупити. З іншої сторони, не менш вагомої економії можна досягнути на основі самої тільки нашої відповідальної поведінки, яка знову ж таки потребує не стільки самообмеження і відмови від привичного комфорту, як швидше та більше здорового глузду.


А) Економія на техніці

Заміна старих кранів та душових насадок на більш ефіціентні

Старі крани і душові насадки пропускають до 35 літрів води за хвилину. Натомість нові економні здатні створювати повітряно-водяну суміш, завдяки чому витрати води зменшуються до 4,5 літрів за хвилину, без відмови на відповідний комфорт!

Також обмежувачі сили струменю в душі можуть зменшити використання води на 3-6 літрів в хвилину (20-35%) при однаковій зручності.

Перевірка та заміна прокладок

Важливо є перевірити прокладки в кранах та справність зливних бачків.

Якщо постійно витікає чи навіть тільки капає вода з крану, то також за це треба платити, при чому не так вже і дешево.

Кап ... Кап ... Кап ... При крані з якого капає вода (10 капель за хвилину) в місяць на марно витікає біля 170 літрів води, а в рік відповідно понад 2000 л.

На нову прокладку потрібно витратити мінімум коштів, а якщо маємо відповідний інструмент, то можна навіть самому її замінити.

Економні бачки зливу

Мінімум один - два кубометри води допоможе заощадити імпортний компакт із двома клавішами зливу на бачку: одна дає ощадливий злив, друга - звичайний.

Тільки при 5-разовому використанні туалету щодня однією особою при застосуванні старих зливних бачків витрачається біля 45 літрів чи відповідно біля 1/3 середньо-денних витрат води. Це є вагомою причиною для встановлення ощадливих бачків з двома клавішами зливу. На основі цього буде використовуватись тільки 3 чи 6 літрів замість постійно 6 чи навіть до 10 літрів води при кожному зливі. Без того щоб постраждала гігієна в цій сфері можна зменшити витрати води на 30-50%. Таким чином одна сім’я з чотирьох осіб може економити в рік до 40 000 літрів питтєвої води.

З одного туалетного зливного бачка із зношеними прокладками може витікати до 20 літрів води кожної години. В сумі за день це 500 літрів, а в рік 178 000 літрів. Тому важливо регулярно контролювати і при необхідності замінювати прокладки в зливних бачках. Для контролю можна поставити під час кількох годинної паузи у використанні туалету листок туалетного паперу в унітаз в район витікання води із зливного бачка. Вологий папір є показником нещільностей в бачку необхідності ремонту.

Що екологічніше: пральна машина – чи прання вручну?
Всупереч розхожій омані, сучасні пральні машини витрачають воду ощадливіше, ніж господині (господарі?) при ручному пранні. Зрозуміло при умові, що прилад не працює практично в холосту з “одною носовою хустинкою” але є завантажений відповідно вимог по експлуатації.

Б) Економія завдяки відповідній (відповідальній) поведінці

Душ замість ванни

Використовувати душ замість прийняття ванни, оскільки при душі можна використовувати в декілька разів менше води, а відповідно і енергії та коштів на її підігрівання.

Душ не найкраще місце для довгих медітацій

Навіть не дуже суттєво скорочуючи час свого знаходження під душем можна економити ще до 30% витрат води.

“Мати голову” та “знайти правильну міру”

При митті рук не відкривати кран до краю (так, щоб аж різьбу збити, декларуючи свою силу чи показуючи власну перевагу, якщо на інших полях життєдіяльності невдається ...). Як правило достатньо відкрити його лиш на половину, а то й менше.

При наявності змішувача часто ми схильні при митті рук автоматично також потягти його ручку вверх до упору, завдяки чому випускається води в декілька раз більше ніж дійсно необхідно.

Віднайти та використовувати оптимальне положення змішувача

Так само не обов’язково ставити змішувач в таке положення, щоб “обпектися”. Натомість необхідно попередньо віднайти положення змішувача, яке забезпечить оптимальну температуру води.

Зменшуємо температуру води – зміцнюємо здоров’я?

Здоровій дорослій людині взагалі можна відмовитись від використання гарячої чи навіть теплої води для миття рук.

Не залишати без необхідності кран відкритим (закривати)!

При митті рук, як правило відкриваємо воду, і коли вже помили, закриваємо кран. При тому від 15-20 л води витікає намарно під час того як ми намилюємо руки. Для зменшення подібного марнотратства необхідно частіше закручувати кран. Без втрати для забезпечення належної гігієни при митті рук можна заощаджувати до 70% води.

Також під час чищення зубів і бриття часто на протязі багатьох хвилин питна вода витікає в стоки. Як цьому можна зарадити? Закриваючи кран. Але оскільки закривати та відкривати декілька раз кран під ряд не дуже зручно, то можна рекомендувати використовувати під час чищення зубів завжди спеціальний стакан, який відразу на початку заповнити водою. Його вмісту вистачить для полоскання зубів, а також зубної щітки. Подібно у випадку гоління.

Подібно під час намилювання в процесі вмивання чи прийняття душу немає необхідності випускати в стоки дорогоцінну воду, а разом з тим і енергію, яка витрачається на її нагрівання та гроші, які можна було б витратити і на більш благородні цілі. Тому закриваймо кран!

Володимир Шеремета

P.S. Хто може поділитись ще деякими іншими практичними порадами?

http://ecoclub.kiev.ua/index.php?go=Pages&in=view&id=47

 
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:29 | Повідомлення # 4
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Енергозберігаючі технології для освітлення


Про енергозберігаючі технології для освітлення я вже писав раніше:

Енергозберігаючі лампи
Енергозберігаючі лампи - Частина 2. Діодні лампи.

Саме ці дві публікації, впевнено лідирують, як бачите, в списку найпопулярніших серед читачів матеріалів блога про охорону довкілля. Їх же відзначив Ярослав Федорак в огляді блога про охорону довкілля на Українській блогосфері як одні з найцікавіших.

Енергозберігаючі лампи - це справді найлегший спосіб без особливих зусиль почати робити зміни у своєму житті, почати зважати на довкілля. Саме тому, вирішив згадати про них ще раз: підсумувати і доповнити.

Спершу суха статистика від WorldWatch Institute:

- більше 19% електроенергії в світі використовується для освітлення;

- інтенсивна заміна звичайних ламп розжарювання на енергозберігаючі дозволить зменшити потреби в електроенергії для освітлення на 40%;

- скорочення викидів парникових газів, яке буде досягнуто завдяки цьому, сягне до 2030 року рівня вдвічі більшого, ніж річні викиди США;

Як бачимо, зміни можливі. Щось змінити виявляється не так вже й важко. Приємно, що енергозберігаючі технології для освітлення розвиваються і поширюються.

З 2001 по 2006 року виробництво люмінесцентних ламп в Китаї, який займає майже 85% світового виробництва, збільшилося втричі й досягло 2,4 мільярдів одиниць на рік.

Поширюються вони і в Україні. Першим місцем, де я помітив масове застосування енергозберігаючих ламп в Україні, був одеський ринок “7 кілометр”. Так, люди там вміють рахувати гроші :). Там ще й світильники були дуже екологічні всі - з пластикових пляшок, за принципом ReUSE.

Зараз енергозберігаючі лампи вже можна зустріти скрізь: в кафе, в навчальних закладах, в магазинах, державних установах… Навіть наш Кабінет Міністрів відволікся від політичних перепетій й прийняв розпорядження про обов’язковий перехід на енергоефективні джерела освітлення в державних установах. Справи зрушуються потрохи.
http://shlapak.org.ua/2008/11/cfl-led/

 
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:30 | Повідомлення # 5
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
Друк і довкілля. 10 корисних порад

І вдома й на роботі нам доводиться багато чого друкувати. Часто вже за кілька годин надрукований матеріал вже нікому не потрібен. Добре, коли він потрапляє у місця для збору макулатури… але частіше все це відправляється в смітник…

Нижче 10 порад, як зробити друк більш дружнім до довкілля.

1. Отже, перша порада й, мабуть, найважливіша. Друкуйте менше! Частину матеріалів, яку ми відправляємо на друк, ми потім ніколи не читаємо у роздрукованому вигляді. Зважте, чи справді вам потрібний той чи інший документ у друкованому вигляді.

2. Безпосередньо пов’зана з першою… Зберігайте необхідні документи в електронному вигляді. Найбільш зручним форматом, як на мене, є пдф файли. Існує купа як спеціалізованих утиліт так і доповнень до веб-браузерів чи онлайнових сервісів, які допоможуть конвертувати різні файли в пдф формат. Лінки на деякі з них я давав наприкінці постів “Дешевого палива не існує!” (так, сьогодні з цим можна посперечатися, але чи довго так триватиме?) та “Чи має він право бути “сталим”?” Ви лише подумайте про пошук!!! Натиснути Ctrl+F значно легше, ніж порпатися в купі макулатури

3. Думайте про довкілля вже під час створення матеріалів: не використовуйте занадто великі шрифти та інтервали між рядками, видаляйте непотрібну графіку.

4. Друкуйте з обох сторін паперу (за можливості визначте дану опцію налаштуванням за замовчуванням) й розміщуйте по дві сторінки на одному аркуші.

5. Використовуйте менше кольорів при підготовці документів. Кольорові чорнила виготовляють зазвичай з додаванням різноманітних шкідливих речовин… Невеличкий відступ: хтось чув про продаж в Україні чорнил рослинного походження?

6. При друці веб-сторінок використовуйте спеціальну “версію для друку”, яка не містить зайвої графіки та оптимізована для економії паперу. Ви можете побачити відповідну іконку під кожним постом блогу про охорону довкілля.

7. Використовуйте спеціалізоване програмне забезпечення, яке дозволяє оперативно видаляти перед друком непотрібні шматки тексту чи графіки, відслідковуючи при цьому кількість зекономлених аркушів паперу. Приклад - Print Greener.

8. Використовуйте один мережевий принтер (а ще краще багатофункціональний пристрій, що виконує функції принтера, сканера, копіювальною машини…) в офісі замість персональних принтерів. Треба ж і м’язи інколи розминати, а не сидіти 8 годин перед ПК

9. Використовуйте різний тип паперу для різних документів: більш якісний для важливих, менш якісний та використаний з одного боку - для чернеток. А також можете користуватись папером зі вторинної сировини, який можна купити (хоча й не так легко) й в Україні.

10. Насолоджуйтесь можливостями всесвітньої мережі - публікуйте інформацію в інтернеті, а не на папері, використовуйте переваги інтернет реклами замість роздачі макулатури біля метро!

Однак, дбаючи про довкілля, - не перестарайтесь!

http://shlapak.org.ua/2008/10/druk-i-dovkillya/

 
АдмінДата: Субота, 07.03.2009, 19:32 | Повідомлення # 6
Admin
Група: Администраторы
Повідомлень: 11
Репутація: 0
Статус: Offline
10 способів витрачати гроші з думкою про природу


Малюнок cnn.net
Ми звикли при виборі того чи іншого продукту зважати на два фактори: ціна та якість. На ці ж характеристики найбільше звертають увагу піарщики, з подачі яких ми вимушені слухати з усіх боків про “дешеві, але дуже якісні товари та послуги”… (Дешева рибка - погана юшка…) Але зараз не про те.

Було б дуже добре для навколишнього середовища (та й для людини в ньому), якби кожен з нас у повсякденному житті під час прийняття рішення про купівлю того чи іншого продукту зважав не лише на якість та ціну, а й вплив продукту на природу.

Ось 10 простих способів витрачати гроші з думкою про довкілля:

1. Перш за все, потрібно звертати увагу на фізичні та хімічні характеристики продукту й не купувати товари, які містять шкідливі для здоров’я людини та природи речовини: шкідливі харчові добавки, шкідливі домішки у косметиці та миючих засобах, з часом, сподіваюсь, ми матимемо змогу враховувати при покупці продуктів наявність генетично модифікованих організмів й т.п.

2. Обирати серед аналогів більш дружні для довкілля альтернативи: енергозберігаючі лампи замість звичайних, ноутбуки замість настільних персональних комп’ютерів, побутові прилади найвищого класу енергозбереження, офісний папір зі вторинної сировини й ін.

3. Купувати товари та користуватись послугами компаній, що впровадили та підтримують екологічні системи менеджменту: ISO 14 000 і/або EMAS. Це не забезпечує дружність до довкілля товарів та послуг, однак свідчить про наявність на підприємстві чіткої екологічної політики, яка спрямована на постійне вдосконалення екологічних показників діяльності.

4. Звертати увагу на наявність на продуктах екологічного маркування: “Екологічно чисто та безпечно“, Energy Star й ін..

5. Знайомитись з різноманітними рейтингами екологічних товарів від визнаних у світі організацій. Прикладом може бути рейтинг екологічної електроніки від Greenpeace. В 2008 році найбільш дружньою до довкілля організація назвала компанію Sony Ericsson (5 балів з 10! ще є куди вдосконалюватись навіть найкращим!). Ознайомитись з методикою рейтингу можна тут (англійською).

6. Купувати те, що вироблене ближче. Ще в дитинстві мене дивувало, що в райцентр із працюючим хлібзаводом привозять хліб з інших райцентрів за 40-80 кілометрів. Зараз, зайшовши в супермаркет, скажімо, за плавленим сирком, можна побачити більше десятка найменувань. Відстань до місця виробництва може досягати тисячі кілометрів. Уявіть скільки палива та енергії витрачено на транспортування!

7. Не купувати сміття: не обирайте продукти з великими упаковками (особливо актуально для дитячих ігращок), не купуйте речі, які насправді Вам не потрібні. Все це дуже скоро потрапить на смітник.

8. Обирайте речі, які в подальшому можна повторно використати або віддати на повторну переробку (не в принципі, а в конкретних умовах, де Ви мешкаєте).

9. Купуйте продукти соціально відповідальних компаній, які популяризують екологічну відповідальність бізнесу. На практиці я стикався лише з потугами компанії TetraPak, яка вже кілька років намагається поширити вторинну переробку своєї упаковки в Україні. Можливо, хтось знає інші приклади?

10. Й останнє, власне пов’язане не з купівлею товарів та послуг, а з добрими намірами. Кожен, хто хоче витрачати гроші з думкою про природу, може підтримати фінансово будь-яку екологічну громадську організацію України. Отримавши детальний звіт про використані кошти, Ви зможете бути впевнені, що гроші витрачені з користю для довкілля.

Поки все, якщо в когось є інші ідеї, - діліться у коментарях.

Цікаве:

Чи доводилось Вам коли-небудь бачити рекламний щит, який би освітлювався за допомогою вітрової енергії? SOS220 пропонує для своїх клієнтів в Росыъ такі вітрогенератори (ветрогенераторы), а також вітрогенератори для приватних будинків та багатоповерхівок. Справді дуже оригінально та дружньо до природи!
http://shlapak.org.ua/2008/07/buying-green/

 
Форум » Поговоримо відверто » Житлово-комунальне господарство » Година Землі (Акція)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

 
 
Архітектор © 2008-2024