Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Березень » 11 » Не тільки в галузевих программах, а й у реальному житті
15:46
Не тільки в галузевих программах, а й у реальному житті
Невипадково, напевно, на останній колегії при голові райдержадміністрації питання виконання районних програм з розвитку спорту та репродуктивного здоров’я жінок розглядалися одночасно. Безперечно, ці питання у суспільстві набули особливого звучання. Района влада тримає на особливому контролі вирішення бодай дещиці питань у цих сферах. Цього року, як ніколи раніше, з куцого дотаційного районного бюджету збільшено асигнування на виконання зокрема і цих программ. Проте, навіть, ця підтримка дає лише незначні зрушення на краще і додають надії людям, які не на словах вболівають не за виживання, а за розвиток сфер суспільства. Хоча, справа ж не лише у грошах, точніше у їхній недостатності. Що стосується даних проблем, корінь зла швидше у нашій з вами свідомості. Який відсоток носівчан, не кажучи вже про села, дружить зі спортом бодай на рівні гімнастики чи постійних фізнавантажень? Питання риторичне і викликає сміх, так само, як у присутніх на колегії на заклик голови спортивного товариства „Колос” В.В. Опришка про запровадження спортивного дня у всіх організаціях та закріплення відповідальних за спортивно-оздоровчу роботу. Так про яке здоров”я можна говорити загалом і репродуктивне зокрема? Прописні істини, що лише здорова фізично жінка може народити здорову дитину, зрештою, взагалі може народити. Ремствуємо на нестатки, брак часу на заняття спортом, соромимось відвідувати спортивний зал, при цьому знаходимо і час, і кошти на цигарки, спиртне тощо. На якому рівні буде репродуктивність і, здоров”я народжених ними дітей у нинішніх школярок, що вже давно спізнали всі принади дорослого життя? Замість відвідин того ж таки спортзалу, школи мистецтв, бібліотеки чи гуртка, де була дійсно користь, де є поштовх переглянути своє життя, обрати, доки не пізно, правильну дорогу. Чи достукаються із профілактичними виступами працівники соціальних служб до юнок і юнців, які, переважним числом, навряд чи сприймуть всерйоз застороги і наслідки? Доки у свідомості кожного не запрацює нова програма, доки ми не переглянемо свого ставлення до справді життєво важливих справ, будь-яке фінансове вливання користі не принесе. У підтвердження вищесказаного нагадаємо, що само собою змінюється погода, а людина має працювати на результат. Так, як скажімо роблять це у Хотинівці та Тертишниках. Цьогоріч вперше ці села представили свої команди для участі у районних змаганнях з футзалу. У Хотинівці відшукали й людину, яка займатиметься організацією спортивного життя та залученням односельців до занять спортом.
 Аналізуючи виступи начальника відділу молоді і спорту райдержадміністрації Валентини Омельченко, Василя Опришка, не помітила зацікавленості присутніх керівників, очільників сільських громад, серед яких у новому корпусі чимало молодих за віком, а не лише за досвідом роботи. Навіть активне обговорення і порушення ряду важливих питань з вуст голови РДА Анатолія Красносільського були попросту прослухані. Так хто ж тоді буде ініціаторами, якщо й виконавцями особливо не виходить? І тоді можна багато планувати, шукати резерви, але , вибачте, для кого? У Носівці працює спортивна школа, функціонує три відділення, підібраний фаховий колектив, але де відвідувачі? Безперечно, не без успіхів, не без вагомих досягнень і визначних імен. Та, лише уявімо, скільки їх могло б бути, якби спорт обрали по життю. Адже був такий час, коли навіть добровільно-примусово спочатку, а далі люди із задоволенням продовжували дружити із спортом. Думаю, ветерани це добре пам”ятають. То, може, це той випадок, коли варто не лише критикувати радянські часи, а й запозичити добрі приклади? Як, власне, і традиції народження сім’ї, підтримки молоді і гасла, типу «міцна сім’я—міцна держава», «молодим завжди у нас дорога», «здорова мати — здорова дитина», які, до речі, не були голослівними. Зрештою, знову ж таки повертаюся до свідомості, яка чи то відключається, чи звикає до отарного зомбування через сучасні комунікації, технології, досвід „продвинутих”. Чому не вистачає снаги, бажання бути вищим за нав”язані нам традиції громадянського шлюбу, вільного інтиму, ранніх абортів, гендерності у всьому, зачасту, зовсім далекого від понять жіночності, краси, вірності і мудрості. Переконана, що в основі успішного виконання програми репродуктивного здоров’я населення району це відіграє не останню роль. У своєму виступі головний лікар рай лікарні Микола Колєсніков розкрив всі чотири розділи програми, кожен з яких мав би працювати на загальний успіх. Створюючи належні умови безпечного материнства, у пологовому будинку замінили на метало пластикові частину вікон та дверей, але недолуге опалення всеодно не нагріває до потрібної температури палати. Можна багато говорити про високі показники народжуваності, але всі ми знаємо, що багато носівчанок і сільських жінок району народжують своїх дітей у Ніжині, Чернігові. Це також правда, про яку не обмовився доповідач й словом, хоча, враховуючи фах і велике прагнення створити у Носівці в процесі реорганізації в госпітальні округи, міжрайонний пологовий будинок, думаю, дуже актуально було б почути. Як, власне, й думку керівника закладу про вирішення проблеми серйозного дефіциту молодих, кваліфікованих кадрів, вважай, з усіх, крім хірургів, спеціальностей.
Що конкретно робиться лікарнею і її фахівцями виконуючи, наприклад, два наступні розділи програми щодо репродуктивного здоров’я дітей та молоді, удосконалення системи планування сім’ї, я, відверто, скажу, не дуже зрозуміла і, думаю, була не одинока у сумнівах. Окрім згаданої потреби у профілактиці венеричних захворювань та статистичних даних про хворих цих категорій і на туберкульоз, суттєвим, хоч і єдиним позитивом було проведення ремонту тубкабінету і першого етапу -- інфекційного відділення. А далі все ті ж брак коштів, потреба у покращенні матеріальної бази, словом, узагальнення проблем і жодної конкретики у їх вирішенні. Позитивно налаштував присутніх Анатолій Красносільський, запевнивши, що на ремонт терапевтичного відділення та інтенсивної терапії знайдуть частково кошти у бюджеті вже цього року, частково доведеться залучати спонсорські. Голова зобов’язав прискорити завершення заміни вікон та вхідних дверей у пологовому відділенні, аби зберегти тепловий ланцюжок, а за підсумками першого півріччя відшукати кошти для придбання санітарного автомобіля.
 Анатолій Красносільський також дав ряд розпоряджень щодо виконання Програми з розвитку спорту у районі та його підтримці, переконуючи всіх присутніх, що тільки здоровий спосіб життя і турбота про здоров’я людей – запорука реального успіху у фахівців, і влади.
Н. КАЛЮЖНА.
К. ГАВРИШ.

«Носівські вісті» №9(9185)


Переглядів: 464 | Додав: Адмін | Теги: спорт, колегія | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024