Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Лютий » 9 » «НАЙСЕРДИТІШИЙ» МІСЯЦЬ РОКУ
20:39
«НАЙСЕРДИТІШИЙ» МІСЯЦЬ РОКУ
Місяць за місяцем
Лютий ще з давніх-давен у народі мав прізвисько лиходія. Й недарма. За переказом — це час, коли злі стихії послали найсильнішого з-поміж себе — Водяна — забрати у людей Сварогове тепло і захолодити їх. Тому і намагається Водян залити й охолодити землю. Давно те було, утім, зважаючи на досить суперечливий хід подій у природі, й до нині вважається невдячною справою прогнозувати лютневу погоду. Так, сьогодні ще можуть стояти міцні морози, а вже назавтра, дивись, південний вітер занесе дощову хмару. Все вище піднімається сонце, на стріхах сніг тане, а з північного боку навпаки -- інеєм береться. Однак зрозуміло, що нікого він уже холоднечею не налякає, хоч і примушує бути обачним, бо «лютий додає до зими охоти, та не забувай про добрі чоботи». 
 Утім, для хліборобів він прикметний вже іншим. Закінчувалися великі свята, закінчувався й зимовий відпочинок. Селяни перевіряли в коморах зерно, лаштували нехитрий реманент, вивозили гній на городи і поля. А ще -- особливо пильно слідкували за прикметами, намагаючись передбачити, якою буде довгождана весна. Нажаль, зараз рідко які з них збуваються, бо ми з вами так поспішали за технічним прогресом, так «насолили» нашій матінці-землі, нашій природі, що вже немає ні зими такої, як слід, з морозами й снігом, ні красної весни з чистими струмками і теплим сонечком. І все ж, згадаймо, які вони були ті давні, як світ, прикмети, за якими жили колись люди і які майже завжди збувалися, а деякі збуваються й донині.
На сніг і хуртовину -- ворони влаштовують у небі хоровод, шкрябає підлогу кіт, волочить хвоста півень, а корова закидає хвоста за спину, а ще коли в небі пливуть хмарини проти вітру.
На холоднечу і мороз -- у діжці з квашеною капустою зменшується розсіл, ворона ховає дзьоба під крило, свиня рохкає, хоч і сита, корова увечері п`є багато води, сніг сипле, як крупою, ясні сутінки.
 На відлигу -- птахи сідають на верхівки дерев, розцвірінькались горобці, воркують голуби, сідають на землю ворони, купаються в снігу гуси й качки, лягає на сніг пес, кричить пугач, стрибає з гілки на гілку сорока, шумить зимовий ліс, по землі стелиться туман.
Згідно з народним календарем лютого, є й інші природні завбачення. Так, прогнозували весну й за днем на Ксенії (6 лютого): коли день ясний, сонячний, тихий, то й весна буде гарною і ранньою, а коли зірветься хурделиця, то затяжною й холодною. 
Який день 7 лютого, на Григорія Богослова – такою буде перша половина наступної зими, а з полудня до вечора – друга половина. 
15 лютого. Стрітення. Цей день іще називали «зимо бор» – зима з літом бореться, або зима з весною зустрічається. На честь цього свята святили воду й свічки. В давнину стрітенською водою кропили чумацькі вози і волів, які вирушали в далеку й небезпечну дорогу. Цю воду вважали також цілющою від болячок і навіть від пристріту. А ще цього дня особливо ретельно слідкували за погодою. Якщо під вечір потепліло,то це літо перемогло зиму і буде теплішати.. А ще були такі прикмети: уранці йде сніг – на урожай пшениці, а вітряно – добре вродять яблука і груші. 
 За сучасним календарями лютого хоч майбутньої погоди й не визначиш, а ось привітати своїх близьких чи знайомих, вшанувати їх за добросовісну, сумлінну працю, достойно прожите життя привід знайдеться обов’язково. Щоправда, свят цих не так вже й багато. Так, 6 лютого у світі відзначається Міжнародний день бармена, 9 - Міжнародний день стоматолога. 14 лютого, у день Святого Валентина святкуватимуть власне професійне свято всі комп’ютерники (бо саме в цей день у 1946 році був запущений перший реально працюючий комп’ютер ENIAS. 15 лютого є хороша нагода вшанувати учасників бойових дій на території інших держав. 20 лютого -- Всесвітній день соціальної справедливості. 21 - Міжнародний день рідної мови. Та, звичайно ж, найголовнішим (нарівні з Всесвітнім Днем закоханих) святом лютого вважається 23 лютого День захисника Вітчизни -- воістину чоловіче свято. Тож звертаємося передусім до жінок: привітайте своїх дорогих чоловіків, вшануйте їхню мужність, силу, надійність. Тим більше, що й до восьмого Березня вже рукою подати. А відомо ж, як 23 лютого аукнеться, так 8 березня відгукнеться. На цьому будьте здорові та щасливі й нехай кожен прожитий день буде вам у радість та в задоволення.
К.МИХАЙЛЕНКО. 

«Носівські вісті» №5(9181)


Переглядів: 613 | Додав: Адмін | Теги: місяць, лютий | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024