Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2008 » Грудень » 22 » Місток між минулим і майбутнім
20:20
Місток між минулим і майбутнім
            24 грудня - День працівників архівних установ

Професійне свято архівістів припадає на кінець року не випадково. У цьому є свій сенс і доцільність. І не лише тому, що саме на кінець року припадає традиція підбивати підсумки зробленого за рік.

 Саме в останній декаді грудня завершується діловодний рік, кожна з установ, що є фондоутворювачем архівного відділу розпочинає готувати справи для передачі їх у подальшому на постійне зберігання до нас у відділ.

 Робота нашого відділу підпорядкована районній Програмі розвитку архівної справи на 2006--2010 роки. Там визначені завдання і заходи, які ми маємо втілювати у конкретних справах. Мова йде зокрема, про покращення умов зберігання архівних документів, наявність сучасних архівосховищ з системою охоронно-пожежної безпеки. Незважаючи навіть на те, що районному архіву виділено нове приміщення, говорити про створення належних умов ранувато.

 В архівному відділі райдержадміністрації на зберіганні знаходиться 108 фондів, де налічуєтьсся майже 9 тисяч одиниць на паперовій основі.

 У 2008 році поповнено 14 фондів, прийнято 230 справ. На зберіганні перебуває 103 одиниці особового походження та 165 фотодокументів.

 За звітний рік упорядкували свої документи 16 організацій та установ району -- 422 справи постійного зберігання та 2278 справ -- з особового складу.

 Державним архівом області погоджено Державний номенклатур справ 7 організаціям, 11 -- затверджено акти на вилучення до знищення документів.

 Протягом року проведено 3 комплексних і 4 -- тематимчні перевірки.

 Сучасні зміни, що відбулися в економічному житті країни, зокрема, реформування колгоспів, ліквідація і банкрутство підприємств тощо, спричинили певні проблеми у соціальному забезпеченні населення, зокрема, у видачі архівних довідок соціально-правового характеру колишнім працівникам цих підприємств при досягненні ними пенсійного віку.

 Питання створення трудового архіву довгий час залишалося невирішеним, додаючи проблем працівникам колишніх підприємств, які просто не мали можливості зібрати відповідні документи для оформлення пенсії.

 Рішенням десятої сесії Носівської міської ради від 23 лютого 2007 року утворений трудовий архів на правах структурного підрозділу апарату виконкому міської Ради. Майже рік знадобилося для того, щоб зібрати та упорядкувати документи, підшукати людину, яка могла б обійняти цю відповідальну посаду. У січні нинішнього року очолювати трудовий архів стала Ніна Михайлівна Губар. За рік нею прийнято, упорядковано та закартоновано 13 фондів з особового складу, які включають 2667 одиниць зберігання. Видано 75 довідок соціально-правового характеру. Тобто за цей короткий термін всі встигли переконатися, що створення такого підрозділу просто необхідне, адже живемо не одним днем. Тому на сьогодні надзвичайно актуальним стоїть питання про створення районного трудового архіву. Адже незважаючи на те, що роботи по упорядкуванню та збереженню архівів регламентовано ст.38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" і обов’язки покладено на органи місцевого самоврядування, які забезпечують тимчасове зберігання архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних та фізичних осіб на відповідній території. Частина документів ліквідованих підприємств так і залишається не впорядкованими.

 У шести сільських радах зберігаються документи ліквідованих колгоспів. Понад 2,5 тис. справ -- у сільрадах. Проте не вирішеною залишається доля документів районної друкарні, райсільгоспхімії, молокозаводу, рембуддільниці, сільенерго, агрофірми села Плоске. І це поле діяльності для архівістів, для людей, відповідальних за збереження документів, для влади.

 Побутує така думка: в архівному документі історія держави, народу. Минають сторіччя, одне покоління змінює інше, а пам’ять про події, етапи історії зберігається у такому унікальному та безцінному джерелі, як архівних документ.

 Не зважаючи на те, що в архівному відділі Носівської райдержадміністрації зберігаються документи лише повоєнного періоду, інформація, що в них міститься, корисна та цікава для громадськості.

 На перший погляд непомітна праця архівістів, насправді є дуже важливою і відповідальною, адже за кожним документом -- доля людей.

 До архівного відділу звертаються громадяни не лише за отриманням довідок. Але саме вони складають один з найважливіших напрямків роботи нашого відділу.

 Комусь -- соціально-правового характеру, комусь про підтвердження майнових прав, фактів роботи, виборних посад, виділення земельних ділянок. І кожен з цих запитів рівнозначно іважливий.

 За 2008 рік таких запитів виконано 176. На особистому прийомі побувало 70 чоловік, проведено 100 консультацій.

 42 архівні підрозділи органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ району передають свої документи на державне зберігання.

 Враховуючи те, що повнота архівних фондів та своєчасне їх поповнення документами у певній мірі залежить від того, як працюють архівісти цих організацій. Відрадно, що більшість з них відповідально і добросовісно ставляться до виконання своїх обов’язків. Тому напередодні нашого спільного професійного свята хочу від усього серця привітати всіх своїх колег, людей, які працюють з документами, творять і бережуть архів. Міцного здоров’я, благополуччя, оптимізму, невичерпної енергії, успіхів на щодень.

Л. Щербак,

 начальник архівного відділу РДА.

№51(9067)

Переглядів: 642 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024