Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2008 » Грудень » 15 » Є таке покликання – волонтер
11:47
Є таке покликання – волонтер
                                                   Услід за подією

Переважною більшістю ми – родом із часу, коли доброчинство не тільки проголошувалось, а й усотувалось у кров з вихованням в родині та школі, навіть з уроків вулиці, передавалося у спадок. Тому й не намагалися пояснити було грою, захопленням чи відповіддю на суспільні виклики, потребу - тимурівські десанти на подвір’я самотньої солдатської матері, старенької вчительки, інваліда-фронтовика. Волонтерство, волонтери – нові слова, які з’явились не так давно. Не зовсім зрозумілі, але за значенням саме зрідні доброчинству, добротворенню - добровільному. Далебі, швидше характеризують військового добротворця, ніж цивільного, що стосується прямого перекладу з французької. Але останнім часом волонтерами називають усіх, хто несе мир, виконує місію добротворення з власної доброї волі.

 Так увійшло у життя, склалось, як склалось: колишні тимурівці стали наразі у нас волонтерами і цей рух активно підтримується ветеранськими, молодіжними, іншими громадськими організаціями, школярами, які нині й не чули про талановитого дитячого письменника Аркадія Гайдара та юних героїв з його гуманної книжки „Тимур і його команда”.

 Як би не було, але в нашому календарі 5 грудня значиться як Міжнародний день добровольців в ім’я економічного й соціального розвитку. З цієї нагоди в залі засідань районної ради та райдержадміністрації відбулися урочисті збори – зліт волонтерів району. На них підбито підсумки огляду-конкурсу на кращу первинну ветеранську організацію у волонтерському русі та кращого волонтера.

 З доповіддю виступила голова районної ветеранської організації О. О. Ляшенко, наголосивши, що активізація руху волонтерів – це як відповідь громадян-патріотів на непрості виклики часу. Надто складний він для багатьох людей старшого покоління – самотніх, з підірваним здоров’ям, у матеріальній скруті. Саме їм зі своєї доброї волі несуть волонтери безкорисливу допомогу умінням, фізичною силою, моральним духом, підтримують матеріально і словом.

 В районі більше 2200 інвалідів, з яких інвалідів війни – 305. Чимало з них обслуговуються територіальним центром. Промовець поставила у приклад сумлінну працю соціальних працівників цього дружного колективу, які з уболіванням турбуються про своїх підопічних. Щирі слова вдячності адресувала вона також колективу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на чолі з Валентиною Пухою, службі у справах неповнолітніх, які здійснюють значиму роботу для дітей з особливими потребами. Якщо доброчинство цих людей пов’язане з професійними обов’язками, то участь великого числа ветеранів, керівників підприємств, організацій, школярів, депутатів у волонтерському русі – це справа їх громадянського неспокою, патріотизму, великої людяності, щедрого серця, високої моралі.

 Загалом у русі волонтерів на Носівщині беруть участь понад 800 чоловік, більше 250 з яких – учнівська молодь. Поруч із школярами – їх наставники-освітяни, актив Товариства Червоного Хреста, а із представниками старшого покоління добро творців – керівники територіальних громад, ватажки організацій, депутати.

 Активно діють загони волонтерів Носівської гімназії, міських шкіл №№1, 2, 3, 4, волонтерський центр „Оберіг” Коломійцівської ЗОШ, три загони юних добро творців Червоно партизанської ЗОШ №1 (керівник Л. Ф. Вовкогон)... Промовець також назвала низку добрих справ волонтерів Степовохутірської та Мринської ЗОШ, які, проявляючи милосердя, турбуючись про немічних і хворих, розділяючи самотність одиноких, крім усього, здійснюють велику пошукову, краєзнавчу роботу. Словом, виростають справжніми патріотами свого краю і Вітчизни.

 Окремою сторінкою прозвучала тема волонтерської діяльності ветеранських організацій. Кожна з них заслуговує окремої розповіді, як і кожен учасник цього благородного руху. Це – і медпрацівники-ветерани М. М. Пінчук із Мрина, О. І. Плаксіна із Степових Хуторів, і голови ветеранських організацій із Лихачева М. О. Горбаток, із Адамівки – Л. В. Василенко зі своїми однодумцями-ветеранами, і О. І. Самойленко з Плоского, носівчани Т. Д. Пуха, Н. Г. Фурса, О. І. Давиденко, О. С. Пустовгар, багато-багато інших, хто за покликанням серця, з доброї волі проявляє щедрість, милосердя. В цьому ряді називалися ряд керівників агрофірм і підприємств, підприємців, які по праву зараховані в актив волонтерів, як і завжди, на передньому краї його активних учасників О. С. Фесенка, А. Ф. Муханова, М. П. Кохана, Н. О. Жигун, О. О. Олещенко з її дружним колективом тер центру – назвати всіх поіменно просто немає змоги.

 Щиру вдячність активістам-волонтерам і переможцям огляду-конкурсу висловили в. о. голови РДА Віталій Острянко, заступник голови районної ради Микола Павленко, голова районної організації Товариства Червоного Хреста Людмила Мілютенко, міський голова Олександр Балінець, вручивши великій групі добро творців, керівникам ветеранських організацій та загонів волонтерів Почесні грамоти та оголосивши подяки.

 Завершився зліт та урочистості з нагоди вшанування волонтерів колективним знімком на згадку.

 О. ГРИЦЕНКО.

№50(9066)

Переглядів: 681 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024