Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2008 » Грудень » 8 » Червонопартизанській першій школі — 140 років
13:17
Червонопартизанській першій школі — 140 років

Наша школа має давню і цікаву історію, яка за цей поважний вік об”єднала у собі тисячі людей, хто жив, працював, навчався у її стінах, хто через роки проніс любов до своєї альма матер.

 За свідченням архівних документів на території села Володькова Дівиця (нині село Червоні Партизани) в 1868 році було відкрите Земське двокомплектне народне училище. В ньому навчалося 100 учнів. Від цього року і починає свою історію освіта села. Влада не дуже переймалася тим, щоб дати грамоту простим людям. Тому більшість селян були неписьменними. Щоб якось змінити таке становище, Московське товариство грамотності виділило на освіту 16тис. крб., які планувалося використати на відкриття вечірних, недільних шкіл для дорослого населення. На ці кошти і було споруджено кам'яну двоповерхову будівлю училища, а попечителем його став житель села Федір Леонтійович Сулій. Кількість учнів у 1900 році зросла до 178 чоловік, термін навчання збільшився від 3-х до 5 років.

У 20-х роках училище було реорганізоване в трудову школу І ступеня, директором якої стає Павло Павлович Плющ (згодом доктор філософських наук, професор Київського університету). У 1938 році семирічна школа перейшла на десятирічний термін навчання. Директором школи був призначений Іван Васильович Микитенко. У 1941 році відбувся перший випуск середньої школи. Під час німецької окупації в приміщенні школи німці розмістили свою комендатуру, де катували людей за зв'язок з партизанами.

Згодом приміщення було зруйноване, а на його місці побудоване нове двоповерхове. Школа відновила свою роботу в 1944 році, а в 1945-46 роках відбувся перший післявоєнний випуск.

З 1946 року директором школи працював Микола Михайлович Тира. У 50-х роках середня школа користувалась великим авторитетом у районі і мала досить міцну навчально-матеріальну базу: добре обладнані кабінети, лабораторії, майстерні. В школі було два автомобілі, трактор, три мотоцикли, радіовузол, теплиця, живий куточок, свиноферма, власна електростанція. На базі школи був інтернат для проживання дітей із сусідніх сіл. Школа мала свою пасіку із 20 вуликів, хороший сад, навчально-дослідні ділянки.

В 1961 році в школі був відкритий музей бойової й трудової слави, вагомий доробок у створення якого вніс М.О.Сірик.

В 1972-74рр. школу очолював нині кандидат педагогічних наук, викладач ЧІУПП М.Т. Благінін

З 1974 по 1998рік директором школи був П.М. Власенко, який вміло організував роботу колективу на розвиток кращих традицій попередників. Наші учні брали активну участь у змаганні виробничих бригад, за що були нагороджені автомобілем. КІД, який діяв на базі школи, знали далеко за межами України, гуртківці, очолювані Відмінником народної освіти вчителем німецької мови Е.Ф. Алєксєєвою, підтримували зв'язок з кідівцями усіх республік колишнього СРСР. Силами вчителів та учнів був збудований пришкільний табір відпочинку на березі Десни, де щоліта відпочивало більше 100 дітей.

Зі стін школи вийшли такі відомі люди, як Герой громадянської війни М.Г.Кропив'янський, Герой Радянського Союзу М.Д.Симоненко, вчителі -кандидати наук - П.П.Плющ та І.Д.Бойко , багато інших людей, якими школа по праву пишається.

Сьогодні школа працює заради майбутнього, зберігаючи усталені традиції, педагогічним та учнівським колективами започатковуємо нові традиції. Школа сьогодення -- це школа громадянського виховання "Гармонія", вона сприяє духовному збагаченню особистості, створює умови для самореалізації учнів у різних видах творчої праці. Нині в школі навчається 437 учні, які об'єднуються в 20 класів. Педколектив налічує 37 вчителів, з яких 9 мають звання "старший вчитель", 5 - вчителів-методистів, 4 відмінники освіти України. Вчителі школи щороку беруть участь у районних та обласних конкурсах "Учитель року", педагогічних ярмарках, прагнуть до того, щоб школа стала середовищем, яке забезпечує емоційно - психологічну захищеність і душевний комфорт особистості. Щорічно школа утримує II місце серед району з предметних олімпіад за кількістю призових місць. А з 1 січня 2008 року на виконання програми "Обдарована дитина" розпорядженням в.о. голови райдержадміністрації учню 8 класу Олександру Ващенку та учениці 11 класу Людмилі Сірик виплачується щомісячно стипендія в розмірі 50 гр., а вчителям - Л.М. Москаленко та Н.І. Покидько - премія в розмірі 50гр.

В школі діє наукове товариство "Ерудит". Учні працюють над проектами "Історія моєї школи", "З історії заснування колгоспів", "Колосок пам'яті", "Мій дідусь був героєм" та ін. Силами учнів та вчителів оформлена в школі Зала бойової слави, створено музейну кімнату етнографії "Дідусева світлиця", клас "Літературна Чернігівщина", музей історії школи.

Сьогодні школа продовжує і розвиває кращі традиції минулого. Весь педколектив спрямовує свою діяльність на формування особистості, яка могла б себе реалізувати у нинішньому житті,застосовуючи знання, набуті в тому числі й у школі. Адже саме тут, біля рідних джерел ми черпаємо цілющі краплини знань, які множаться, здобуваючи освіту, однак те, чого навчила перша вчителька, ті знання, які отримані в школі—найважливіше для молодої людини, яка пронесе це в своєму серці впродовж усього життя.

В.ВОВКОГОН,директор Червоно партизанської ЗОШ І—ІІІ ст.

№49 (9065) 6 грудня 2008 р.

Переглядів: 585 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024