Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2008 » Листопад » 24 » Носівській ЗОШ №1 — 140 років
14:14
Носівській ЗОШ №1 — 140 років

З історії в сучасність

Школо, наша рідна альма-матер! Ти славний шлях пройшла. З чого починала своє існування, що було і є цікавого у твоєму житті, про що ти мрієш і на що сподіваєшся?

Великий грецький філософ сказав: „Мудріший за все час, бо він все відкриває”.

Історія Носівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 бере свій початок у другій половині ХІХ ст.. Тоді після відміни кріпосного права відбулись деякі зміни в соціальному розвитку нашого міста. До цього часу в Носівці при кожній із п'яти церков існували церковні парафіяльні школи. Такі школи діяли при кожному приході. На місці нинішньої загальноосвітньої школи № 1 стояла Воскресенська церква, а обабіч неї - церковно-приходське двокласне училище. Спочатку тут було всього 2 вчителі, на кожного з них припадало по два десятки учнів.

 Існували парафіяльні школи за рахунок парафій. Навчали дітей дяки та священики. Викладання навчальних дисциплін велося російською та церковнослов’янською мовами. Вивчали Закон Божий, Старий і Новий Заповіти, Євангеліє, Псалтир, різні молитви, тропарі, церковний спів, а також чистописання та чотири дії арифметики. Школярі із першого року навчання залучалися до співу у церковному хорі.

В 1868 році в Носівці відкривається перший навчальний заклад, з якого і бере початок наша школа. Це було перше сільське однокласне народне училище, що розташувалося у спеціально побудованому для нього приміщенні по вул. Філівці (нині Будинок дитячої та юнацької творчості). Фінансувалося на кошти земства (595 крб. на рік) та громади (173 крб.). Навчання в ньому тривало 3 роки, проте більшість учнів завершувало освіту вже після першого чи другого року навчання. Вчителями були Микола Михайлович Нагорський, Єфросинія Іванівна Лозицька, священик Сергій Лукич Ширяєв. Попечителем виступав граф Олександр Мусін-Пушкін. За архівними даними в 1878 році в цьому училищі навчалося 109 учнів, викладало 3 педагоги. В користуванні учнів було 142 підручники, 616 бібліотечних книг, 11 навчальних посібників.

Вивчали Закон Божий, російську мову, арифметику, церковнослов'янську мову. Найчастіше використовувалися підручники Сатарова-Борисова „Задачник”, Євтушевського „Задачник”, «Родное слово» Ушинського, твори Л.Толстого».

 Після 1917 року школа була реорганізована з церковно-приходської у семирічну. Нинішня загальноосвітня школа №1 випустила свій перший випуск сьомого класу в 1923 році. Першим директором був Олексій Олександрович Стягайло. Його змінив Серповець Андрій Павлович. Він прибудував до старого приміщення школи 2 крила і в 1934 році семирічка була реформована в десятирічку.

Під час фашистської окупації у 1942- 43-му роках у приміщенні школи розквартировувалися італійські та мадярські солдати. На щастя, школа не зазнала у воєнний час значних руйнувань.

В післявоєнний період постало питання розширення та будівництва нових приміщень. Адже у 1968 р. тут навчалося 930 учнів і працювало близько 60 вчителів.

 У 1968 році учні і вчителі, жителі міста святкували 100-річчя нашої школи. До цієї знаменної події додалася ще одна, не менш радісна. Було введено в дію нову двоповерхову шкільну споруду, і учні перейшли на навчання в одну зміну. Замість тісних старих приміщень будівельники ( А ЇМ допомагали вчителі й учні старших класів) збудували найкращу школу в районі.

Для тодішнього директора Набока Василя Кириловича, завдяки зусиллям якого стало можливим будівництво школи, 1968 рік , на жаль, став останнім роком життя.

З 1968 по 1979 рік директором школи працював Гончар Іван Васильович. Поряд з досвідченими вчителями Філь Пашею Тихонівною, подружжям Штепур - Євдокією Терентіївною та Валерієм Григоровичем, Назаренків - Галиною Дмитрівною та Григорієм Михайловичем, Шумських - Валентином Івановичем та Марією Марківною, Ляшенків - Ангеліною Леонтіївною та Іваном Григоровичем, Нечес Раїсою Степанівною, Мірошником Кирилом Федосійовичем, Василенком Іллею Івановичем, Воскресенським Євгеном Михайловичем, Калиною Миколою Нестеровичем, Хрокало Ніною Яківною набували досвіду їх молодші колеги - Л. А. Наказна, І. Д. Пономаренко, М. С. Диващук, А. О Легецький, Л. І Легецька, О. М Кундюба та багато інших. З 1979 по 1986 р. школу очолював Михайло Пилипович Коняченко, який став ініціатором добудови нового приміщення школи.

Розпочати будівництво нового шкільного приміщення довелося Волинському Анатолію Прокоповичу, який з 1986 по 1990 р. перебував на посаді директора першої школи, і не шкодував ні енергії ні сил, щоб реалізувати цей проект. Продовжила справу і завершувала добудову школи Любов Іванівна Сліпченко, яка очолювала школу з 1990 по 2000 р..

 9 лютого 1996 року новобудова урочисто відкрила двері для своїх вихованців. Старшокласники та учні середніх класів навчалися тут у просторих і зручних кабінетах. Школа знову повернулася до навчання в одну зміну. Нове покоління учнів та вчителів отримали прекрасні умови для навчання, міцну матеріально-технічну базу. Щороку найздібніші та найстаранніші випускники закінчували школу з відзнакою і поповнювали студентські лави вузів України.

Визнанням заслуг школи в місті було відкриття у 2000р. на базі школи гімназії, закладу нового типу. З 2000 по 2003 роки школа перебувала у складі навчально-виховного комплексу «школа-гімназія І-ІІІ ступенів», а з 2003 року відновила свій самостійний статус.

 Сучасна школа не здає своїх позицій. Наш навчальний заклад дав ґрунтовну освіту тисячам наших славетних випускників, адже школа не тільки навчає, вона дає людині можливість обрати собі шлях подальшого пошуку істини.

 Наша школа – це наша історія. У неї велика педагогічна та учнівська сім’я.

В її стінах навчається 580 учнів. Їх навчає 50 вчителів, серед яких 24 вчителі вищої категорії, 7 старших вчителів, 1 вихователь-методист, 5 вчителів, що нагороджені нагрудним знаком «Відмінник освіти України». Працює 7 молодих спеціалістів. Середній вік колективу - 37років.

У школі діє мережа гуртків. Працюють факультативи за просвітницько-профілактичними курсами «Рівний-рівному», «Ми - за здоров’я». Профілізація навчання учнів старших класів здійснюється за рахунок занять на міжшкільному навчально-виробничому комбінаті, тобто за технологічним профілем. У початковій школі викладається курс „Сходинки до інформатики”, починаючи з 2-го класу, що повинно стати першим кроком на шляху впровадження шкільних комп’ютерних програм.

  Склалася система методичної та позакласної роботи. Педагоги ведуть цілеспрямовану роботу з підвищення ефективності уроку та його результативності, упровадження розвивального навчання в початковій школі, рівневої диференціації в середніх класах, профілізації у творчому поєднанні із індивідуалізацією навчання в старшій школі.

Педагоги та учні школи - активні учасники конкурсів усіх рівнів і показують добрі результати:

* У ІІ етапі Міжнародного конкурсу знавців укр. мови ім. Петра Яцика – ІІІ місце посіла Недопьокіна Вікторія, учениця 6-б кл. (вч. Зеленяк Т.В.),

*  конкурсі учнівської комп’ютерної творчості – ІІІ місце в номінації «Комп’ютерний малюнок» посіла Грош Даяна, учениця 2-б класу» - (вч. Білобловська С.М.);

* у конкурсі дитячої та юнацької творчості «Дивосвіти зачарованої Чернігівщини» перемогу здобули : у номінації «Театральне мистецтво» Крупка Юлія 1-А клас, вчитель Костюк Т.М., Гончар Анастасія 3-А клас., вч. Харченко Н.Г., Лихачов Володимир11-Б клас, вч. Зеленяк Т.В., у номінації «Вокальне мистецтво» дует у складі Жадька Андрія та Зезюлькіна Тимофія, вокальний ансамбль учнів поч. класів - кер. Сарібєкян С.В.

* у районній виставці науково-технічної творчості, декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва І місце посіли учениця 7-А класу Лисенко Ольга та учень 4-А класу Гузяренко В’ячеслав, (кер. Минко О.М.)

* у районному турнірі юних хіміків «Ерудит» команда учнів 9-х класів посіла ІІІ місце вчитель Петренко Л.А.

* у районному туристсько-краєзнавчому зльоті, присвяченому 63 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні – ІІ загальнокомандне місце.

*  учні 2-4-х класів показали добрі результати у Міжнародному математичному конкурсі „ Кенгуру”.

Члени шкільних методичних об’єднань вчителів початкових класів та вихователів ГПД разом із директором школи вибороли ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Початкова школа ХХІ століття» в номінації «Творчий колектив».

Вчителька української мови в початкових класах Кратко Н.В. здобула перемогу у районному етапі Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року 2008» у номінації «Вчитель початкових класів». У ХІІ районному педагогічному ярмарку визнано переможцями серед вчителів початкових класів Харченко Н.Г., серед вчителів хімії – Петренко Л.А.

 Головною подією 2007-2008 навчального року стала атестація нашого навчального закладу, в ході якої було визначено рівень діяльності і результати навчально-виховного процесу як достатній.

Школа живе, розвивається, примножує добрі освітянські традиції, робить свій внесок у розвиток сучасного шкільництва району і області..

Отже, історія продовжується і, можливо, завтра настане твій час, сьогоднішній учню, вписати в неї своє ім'я.

 Хочеться вірити, що наша школа зустріне ще не один ювілей. Всі хороші справи, зроблені поколіннями, це дороговказ для наступників.

Вони зробили багато, але ми повинні піти далі.

Схиляються у поклоні біля школи-ювілярки берізки, тихо кружляє спогадами осінній лист. Кожного ранку, мов крихітні гомінливі струмочки, зливаючись у єдиний бурхливий потік, прямують сюди діти.

І так багато років... Але ти, школо, пам'ятаєш усіх своїх випускників. Ти - начало всіх начал…

Так будь же завжди благословенна! Хай вічно звучать слова: «Здрастуй, перша школо!»

 

ГІМН Носівської ЗОШ №1

Слова І. Москалець , музика С. Сарєбікян

До тебе, стежечка веде,

Вклоняються берізоньки тендітні

І дзвоник окликає сонцедень,

Вітаються із вчителями діти.

Школо моя, ти – розгорнута книго,

Кожний із нас на сторінці твоїй

В теплих долонях росточком достигла

Юність шкільних і окрилених мрій.

Жага до знань озорює наш шлях

До мудрості і праці кропіткої,

Ми школі віддаєм свої серця

І згадкою лишаємось у школі.

 

Запрошення

Увага! Увага!

Коли святкує школа ювілей,

Вона скликає всіх своїх дітей!

Відсвяткувати в колі друзів радо

Це урочисте і прекрасне свято!

 

 Запрошуємо випускників всіх років, ветеранів педагогічної праці, бувших працівників нашого навчального закладу, батьків та учнів на святкування урочистостей з нагоди 140 -річного ювілею Носівської загальноосвітньої школи№, які відбудуться 28 листопада 2008 року у районному будинку культури. Початок о 14.00 год.

 Оргкомітет.

 Рідній школі.

 Мов старенька ненька,

Край свого порогу

Дивишся, рідненька,

В далекі світи.

Виглядаєш діток,

Що в стінах зростила,

І чекаєш звісток

З нетерпінням ти.

Скільки їх у тебе?

Не злічити, певно…

За 140 років

Безліч їх пройшло.

Та, хто “вибивсь” в люди,

Знаєш достеменно

Скільки в Вітчизняній

В боях полягло…

Багатьма гордишся!

Бо є ким це – звісно!

Тож нехай не буде

в цій оселі тісно.

Зустрічай родину

В сонячну цю днину!

Як щаслива мати,

Запрошуй до хати.

С.М. Расюк, вчитель зарубіжної літератури.

№47 (9063) 22.11.2008

Переглядів: 1688 | Додав: Адмін | Рейтинг: 2.5/2
теги
Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024