Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2008 » Грудень » 5 » Як впливає причина звільнення на розмір допомоги по безробіттю
13:33
Як впливає причина звільнення на розмір допомоги по безробіттю

Останнім часом до служби зайнятості стали частіше звертатися громадяни із запитанням, як причина звільнення з роботи впливає на умови виплати допомоги по безробіттю. Роз’яснення дає начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення обласного центру зайнятості Олену Романову.

 - Якщо працівник звільняється з роботи та планує звернутися до служби зайнятості, він повинен знати, що розмір та термін виплати допомоги по безробіттю залежать від ряду факторів, в тому числі й від причини звільнення.

Так, якщо працівник звільняється за власним бажанням  без поважної причини, термін виплати допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів. На такий же строк скорочується термін виплати і при звільненні за прогул, появу на роботі у нетверезому стані, вчинення розкрадання майна та інші  дії негативного характеру.

Якщо в трудову книжку внесено поважну причину  припинення трудових відносин з ініціативи працівника, термін виплати допомоги по безробіттю не скорочується і становить 360 календарних днів. Поважними причинами вважаються переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або жінки на роботу в іншу місцевість, догляд  за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною-інвалідом та інші.

У разі розірвання трудових відносин з причини змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства підприємства, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП України), законодавством передбачена виплата працівникові вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку. В зв’язку з цим виплата допомоги по безробіттю відкладається на місячний термін, але виплачується усі 360 календарних днів.

У випадках, якщо працівник звільняється за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) або у зв’язку із закінченням строку договору (п. 2 ст. 36 КЗпП), і реєструється в центрі зайнятості, допомога по безробіттю йому призначається з дня присвоєння статусу безробітного, тобто на 8 день після реєстрації. Отримуватиме він її протягом усіх 360 календарних днів.

Розмір допомоги по безробіттю визначається індивідуально для кожної людини і залежить від страхового стажу, заробітної плати за останнім місцем роботи . На сьогодні мінімальний розмір допомоги по безробіттю для тих, хто має стаж роботи, становить 500 грн., а максимальний не може перевищувати середньої заробітної плати по області. Мінімальний розмір для тих, хто не має страхового стажу – 360 грн.

 

Джерело: Чернігівський обласний центр зайнятості     

http://monitor.chernigov.net

Переглядів: 810 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024