Й МОЛОЧНИЙ КОМПЛЕКС ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА - 10 Травня 2011 - "Носівські вісті" - Сайт відділу
 
Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 23
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Травень » 10 » Й МОЛОЧНИЙ КОМПЛЕКС ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА
21:58
Й МОЛОЧНИЙ КОМПЛЕКС ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА
Господарями на землі
Коломійцівська «Нива» свого часу стала одним з небагатьох у районі господарств, де з початку реформування аграрного сектора економіки держави вирішили працювати своїми силами, без додаткового залучення  зовнішніх інвестицій. За роки, що минули, незмінний керівник агрофірми, нині - вже заслужений працівник сільського господарств України, депутат обласної ради Григорій Іванович Супрун довів і землевласникам, які свого часу повірили й віддали йому свою землю в оренду, й решті навколишніх селян, що й на їхніх полях можна і потрібно працювати ефективно. Й зиск від того матимуть усі.
   Йдучи в ногу з прогресом, тут першими в районі взялися за безвідвальний обробіток ґрунту, постійно поповнюють технічний парк  кращими вітчизняними та зарубіжними зразками ґрунтообробної, посівної, збиральної техніки. Й тепер коломійцівські поля  готові витримувати будь-які технологічні перипетії.  Свого часу вийшовши на новий рівень ведення насіннєвого господарства, сьогодні «Нива» здатна забезпечувати  високоякісним посівним матеріалом не лише себе, а й багатьох інших колег-аграріїв. Тож коли  свого часу в районі заговорили про те, що тут збираються провести реконструкцію ферми, побудувати натомість новий  молочний комплекс європейського зразка, нікому й на думку не спало бодай на хвильку засумніватися у здійсненні цієї, скажемо відверто, великозатратної мрії. Мрії, яка на сьогодні вже стала звичною реальністю -- щедрим подарунком до нинішнього Новоріччя і керівнику, й численним колективам будівельників, спеціалістів, технологів, працівників ферм та всім орендодавцям. 
  Загалом же, коломійцівці ніколи не брали собі за правило поповнювати ряди аутсайдерів у будь-якій галузі. У тваринницькій, котра завжди забезпечувала  надходження свіжих коштів впродовж усього господарського року - й поготів. Тож орієнтуючись на відродження власного молочного скотарства, Григорій Іванович разом із спеціалістами серйозно взявся вивчати досвід ведення галузі у кращих господарствах, виокремивши для себе найголовніші складові ефективності. А саме: доїння, годівля, вирощування молодняку, його здоров’я, утримання та відтворення поголів’я. Як результат, навіть в умовах фінансової та господарської кризи продуктивність  молочного поголів’я в останні роки тут становила понад п’ять тисяч кілограмів молока. Утім, відчували, що й це не межа. Що цілком реально та під силу отримувати не менше, ніж по сім тисяч кілограмів молока від кожної корови. Тож, щоб не наробити при цьому зайвих технологічних помилок, рухаючись до мети, вирішили вступили у члени Асоціації виробників молока України. 
  Вступ до Асоціації, за словами Г.І. Супруна, це, перш за все, неоціненний аналітичний досвід виявлення резервів та пошуку шляхів оптимізації виробництва із залученням кращих вітчизняних та зарубіжних експертів. Адже для того, щоб справитися з головним завданням -- збільшити обсяги виробництва продукції - в умовах фінансової кризи годі розраховувати на виділення кредитів на придбання обладнання та тварин. Залишається акцентувати увагу на головнішому -- дотриманні відповідних технологій виробництва молока та утримання тварин. Адже часом навіть коли на підприємстві встановлено доїльну залу, проведено реконструкцію приміщень, завезено з-за кордону тварин та запроваджено однотипну годівлю протягом року, отримують надої, бува, менші, аніж були при традиційному, прив’язному утриманні. А, між тим, досить звернути увагу на збалансовану годівлю тварин - з додаванням необхідних біодобавок - й надої суттєво зростуть. Або на правильну організацію роботи в доїльній залі, яка, до речі, може запросто забезпечити плюс п’ять кілограмів молока щодоби, якщо тварини замість того, щоб простоювати в очікуванні доїння, будуть їсти, відпочивати та продукувати молоко. Чи ідентичність самого процесу доїння, на який не повинен впливати людський фактор, забезпечуючи при цьому для тварин мінімум стресу…  
  Знову ж таки, Асоціація тісно працює з переробними підприємствами. Адже це ті їхні партнери, без яких неможливо продавати продукцію кінцевим споживачам. Й вони також зацікавлені в тісній співпраці ще й тому, що Асоціація гарантує стабільність поставок певної кількості молока від членів асоціації, збільшення обсягів виробництва за рахунок підвищення надоїв, якісну сировину. Ті ж, зі свого боку, забезпечують стабільність  ціни протягом року та максимальну - для членів Асоціації. Утім, одним з головних досягнень Асоціації керівник господарства вважає віру її членів у самих себе, у свої сили та сили своїх колег, котрі, об’єднавшись, також зможуть «робити погоду» на вітчизняному небосхилі молочного скотарства, і з їхньою думкою обов’язково будуть  рахуватися. Навіть, якщо сьогодні це вдається не завжди, то у найближчому майбутньому -- обов’язково…
  Скажу відразу, пройшовшись разом з менеджером Володимиром Володимировичем Пономаренком та технологом Сергієм Анатолійовичем Івановим виробничими цехами молочного комплексу, обладнаного за найсучаснішими світовими стандартами молоко виробництва, зрозуміла, що сумніватися у цьому не доводиться. Перш за все, вражають обсяги. Якщо в першому реконструйованому корівнику нині вже обживаються, прекрасно себе почуваючи, перші півтори сотні корів, то поруч ведеться реконструкція ще одного, розрахованого на триста молочниць.  На завершальній стадії облаштування нового родильного відділення, де також вже є перші «поселенці». Окремо - про сяючий мало не стерильною чистотою та порядком доїльний зал, обладнаний найсучасніше для безконтактного виробництва молока та змонтований фахівцями американської компанії «Боуматік» з суміжними приміщеннями. У них розмістилися кімнати для спеціалістів, центр керування залом з комп’ютерною базою даних на кожну з тварин, лабораторії для визначення якості молока, кімнати для відпочинку, роздягальні та душові, пральні кімнати. Окрім реконструкції молочного комплексу, серйозної уваги у господарстві надається заготівлі якісних кормів. До речі, незалежні експерти та консультанти з питань годівлі тварин визнали корми, заготовлені з дотриманням усіх технологічних вимог, які використовуються у загальнозмішаному  цілорічному раціоні тварин (причому, розробленому для кожної вікової групи тварин окремо) успішним прикладом та незаперечним доказом того, що і в нас можна отримувати грубі корми високої якості. А в сукупності усіх наведених вище факторів, як результат, сьогодні від кожної з коломійцівських молочниць нині надоюють майже по двадцять кілограмів молока. Що в загальному підсумку складає  майже чотири з половиною тонни з господарства.
  А знаєте, що ще здивувало на коломійцівській фермі? Те, що всю безперебійну діяльність молочного комплексу на сьогодні забезпечують всього близько двох десятків фермівських працівників -- від керівників відповідних підрозділів до безпосередніх операторів доїння та доглядальників худоби. Виявляється, більше не буде потрібно, навіть якщо вступить у дію друга черга молочного цеху із суттєвим збільшенням поголів’я худоби. Ці ж самі спеціалісти встигатимуть і тоді. Бо ж їм у допомогу знову стане досконало налагоджений технологічний процес виробництва молока за новітніми, прогресивними технологіями. Кращого європейського зразка…
К.ГАВРИШ.

«Носівські вісті» №17(9193)

Переглядів: 230 | Додав: Адмін | Теги: Нива, молоко, комплекс | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Реклама
Лучшие авто по актуальным ценам
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
О. Кононенко © 2008-2016