Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Вересень » 23 » З НОВОГО РОКУ ВВОДИТЬСЯ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК
14:09
З НОВОГО РОКУ ВВОДИТЬСЯ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК
На даний час в системі соціального страхування діють чотири фонди: Пенсійний фонд, фонд по тимчасовій втраті працездатності, фонд страхування на випадок безробіття та фонд страхування від нещасних випадків на виробництві. А з початком нового 2011 року буде діяти закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», тобто замість внесків до чотирьох фондів вводиться єдиний соціальний внесок, який буде розділятись Державним казначейством між фондами у відповідності з встановленими законом пропорціями. Після введення закону суттєво зменшиться як адміністративне, так і фінансове навантаження на роботодавців, також значно скоротиться кількість перевірок.
Адміністратором єдиного соціального внеску закон визначив Пенсійний фонд -- як орган, який має відповідну організаційну, програмно-технічну інфраструктуру та накопичив найбільш обширну базу страхувальників та застрахованих осіб. Починаючи з 1 липня 2000 року Пенсійний фонд вже веде персоніфікований облік внесків по кожному застрахованому працівнику. Таким чином, в Пенсійному фонді є дані про те, яку заробітну плату отримував кожний застрахований працівник і скільки перераховував на пенсійне страхування. Мова йде тільки про кошти, з яких фактично сплачувались внески, а про ті, що отримувались «в конверті», - говорити не приходиться.
В законі досить детально вказані не тільки розміри внеску для працівників та роботодавців, але й те, в яких пропорціях вони будуть розділятися між фондами. Більшість роботодавців будуть, як і раніше, сплачувати від 36,76 до 49,7 відсотка, нарахованих на фонд заробітної плати, в залежності від класу професійного ризику виробництва. Така велика шкала виникла із-за різниці в розмірах внеску на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві. Самі ж працівники, як і раніше, будуть сплачувати 3,6 відсотка зі своєї заробітної плати.
Що стосується приватних підприємців, то ті з них, які знаходяться на загальній системі оподаткування, будуть як і раніше, сплачувати внески в повному обсязі як за себе, так і за своїх працівників.
Якщо ж говорити про підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, то тут схема дещо інша. Між іншим, з 1 липня цього року в зв'язку з прийнятими змінами до законів, такі особи повинні в обов'язковому порядку сплачувати до Пенсійного фонду внесок в розмірі, не меншому 33,2 відсотка мінімальної заробітної плати ( з врахуванням частини єдиного чи фіксованого податків, що надходять по перерозподілу від казначейства). Вважаю таку норму закономірною, оскільки, якщо взяти середньомісячну суму надходжень до управління ПФУ в Носівському районі, то вона складає 7,5 грн. від платників фіксованого внеску та трохи більше 48 грн. від платників єдиного внеску. Але ж мінімальна пенсія на сьогодні складає 709 грн., отже, тут проглядається повна невідповідність, крім того, підприємцям страховий стаж зараховувався частково, оскільки тільки при умові сплати мінімального страхового внеску він рахується в повному обсязі. Зараз на обліку в управлінні ПФУ знаходяться 923 спрощенці, а сплатили страховий внесок, запроваджений з 1 липня, близько 100 осіб. Хочу попередити, що несплачені суми будуть рахуватись як недоїмка і стягуватись в примусовому порядку.
З нового ж року спрощенці будуть сплачувати 34,7 відсотка доходу, який будуть визначати самостійно, але він не повинен бути меншим за мінімальну заробітну плату. Майже 96 відсотків з цієї суми йтиме до Пенсійного фонду, а трохи більше 4 відсотків - на рахунки центру зайнятості населення. При цьому сплата внесків до цих фондів буде обов'язковою, а до двох інших фондів - добровільною.  Спрощенці будуть в обов'язковому порядку сплачувати єдиний внесок на соціальне страхування та окремо - єдиний податок, який буде зараховуватись до бюджету.
Введення єдиного соціального внеску дозволить швидше виявляти порушників, які не хочуть сплачувати внески до соціальних фондів в повному розмірі. Також очікується зростання надходжень, яке дозволить ввести в майбутньому другий, накопичувальний рівень пенсійного страхування та обов'язкове медичне страхування.
О. Дика, 
начальник управління Пенсійного фонду                 
в Носівському районі.                

       «Носівські вісті» №39(9160)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 1252 | Додав: Адмін | Теги: Пенсійний фонд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024