Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Грудень » 18 » У здоровому тілі - здоровий дух
18:17
У здоровому тілі - здоровий дух
Нотатки з колегії райдержадміністрації
У нашого покоління були таки і справжні вчителі й не менш сприятлива суспільна атмосфера, що фізкультура і спорт займали особливе місце в житті. Ранкова гімнастика в шість п’ятнадцять піднімала з ліжка навіть ледачих, були фізкультпаузи на виробництві, не говорячи про наповнені енергією уроки фізкультури в школі, середніх і вищих навчальних закладах. У масовий похід за фізичним гартом, вважай, здоров’ям, нас таки ставила державна політика, в основі якої, власне, й була ця від середньовіччя виправдана істина: «В здоровому тілі -- здоровий дух».
 Непросто відповісти на питання, чому за короткий час від масового захоплення фізкультурою і спортом суспільство помітно втратило загальний інтерес, а з цим у підсумку невдячні плоди для здоров’я народу. 
 Підтвердити це можна численними прикладами не лише сумної статистики охорони здоров’я, а, бодай, одним -- проблемою призовних комісій вибрати здорове і дуже поповнення для армійської служби. Занепокоєння цією ситуацією зріє давно на рівні держави, органів влади, громадськості, проте формалізм і байдужість, якими зарядились ми впродовж кількох останніх десятиліть, не вдається подолати й наразі. Очевидно причиною цьому є й спосіб життя, який не спонукає більше рухатися і в дитинстві, і надто в дорослому віці.
 Отже, тема фізичної культури в складовій загальної системи виховання -- одна з найактуальніших для суспільства, освітян, як говориться, для влади й громади. На основі Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та постанови Кабміну, якою затверджена державна Програма розвитку фізичної культури і спорту на 2007--2011 роки, діють відповідні регіональна, місцеві Програми. Зокрема, наша, районна, схвалена розпорядженням голови райдержадміністрації та затверджена сесією районної ради. Завдання, цілі Програми розвитку фізкультури і спорту найблагородніші, постійно на контролі. За чотири роки дії Програми хід її виконання двічі розглядався на засіданнях колегії райдержадміністрації та на сесії районної ради. Щойно, як говориться, на фініші виконання програмних завдань, колегія райдержадміністрації знову винесла це питання як заголовне в порядку денному. Очевидно, зважаючи на його значимість, завжди контролюючи встановлений регламентом час, голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський цього разу не зупинив ні доповідача -- начальника відділу молоді та спорту РДА Валентину Омельченко, ні виступаючих в обговоренні: директора ДЮСШ Григорія Будлянського,завідуючу відділом освіти Наталію Баришовець, які прагнули і сказати найістотніше в доробку району по виконанню наміченого Програми, й не менш -- проаналізувати упущення, з якими не вдалося справитися за програмний період.
 Скажемо відразу, спільними зусиллями, а це два відділи райдержадміністрації -- молоді та спорту й освіти, комунальним підприємством ДЮСШ районної ради, районною організацією ФСТ «Колос», виконавчими комітетами місцевих рад та керівницьким і громадським активом -- зроблено немало по виконанню наміченого. Навіть в умовах економічної кризи досягнуто певного прогресу в розвитку фізкультури та спорту на Носівщині.
 Системність, регулярність, масовість заходів на рівні численних спартакіад, ігор, турнірів районного масштабу, активної участі в обласних і республіканських змаганнях в доповненні гуртковою роботою в шкільних і позашкільних закладах навчальною програмою в режимі занять фізкультурою тощо складають загалом пристойний доробок Носівщини у вихованні підростаючого покоління здоровими, сильними, красивими тілом і моральним здоров’ям тощо.
 Промовець і виступаючі називали немало приємних прикладів поліпшення умов для занять фізкультурою та спортом (ремонт в ряді спортзалів, придбання спортінвентаря), збільшення фінансування фізкультурних та спортивних заходів. Зокрема, приємним відлунням цього стало те, що районна організація ФСТ «Колос» на обласних спортивних змаганнях цьогоріч виборола 4 місце після останніх і середини в попередні роки. Поновилися змагання на першість району з футболу й розіграш Кубка з цього улюбленого багатьма виду спорту, не перелічити загалом великої низки турнірів, змагань, які традиційно прикрашають свята і будні Носівщини, зокрема й галузеві спартакіади, турніри в громадах, які цьогоріч вилились у масові спортивні змагання шкіл, а затим і сіл. Вагомих успіхів досягли юні футболісти й легкоатлети. Про вагомий доробок ДЮСШ свідчить, зокрема, що носівські тренери підготували солідний олімпійський резерв для українського спорту. У спеціалізованих спортивних закладах навчається 15 вихованців, торік 30 спортсменам-футболістам присвоєно третій дорослий розряд. Протягом двох попередніх років на обласних конкурсах звання «Кращого спортивного села» з першим місцем виборював Лихачів, нині на такому ж огляді Рівчак-Степанівка визнана переможцем з другим місцем.
 Таких прикладів у монологах організаторів і відповідальних за розвиток фізкультури і спорту звучало просто неперелічимо. І це, безперечно, втішає, що наш район пробуджується із загального стану байдужості, а отже, стає на шлях оздоровлення. Можливо, це й поспішний висновок на загалом привабливому завершенні виконання Програми. Адже поміж втішними фактами, прикладами й привабливою загалом статистикою чотирьох років проглядаються суттєві відвабні моменти. Як відсутність спортзалів або їх непристосованість у ряді освітніх закладів. Практично у 9 ЗОШ із 25 та в ПТУ займатися фізкультурою вихованці не мають змоги. В задовільному стані і пристосовані роками для занять фізкультурою пришкільні спортивні майданчики, власне, нічим особливо похвалитися з упорядкуванням сільських спортивних майданчиків, стадіонів. Лиш поодинокі приклади керівників громад, які налаштували себе, актив громади на створення умов для організації спортивного дозвілля, відпочинку не лише молоді, а й дорослого населення. Взагалі, як засвідчує статистика, в нашому районі до занять фізкультурою і спортом залучено лише 11 процентів населення. Незважаючи на наявність ДЮСШ, фізкультурою і спортом охоплено в районі трохи більше 12 відсотків загальної кількості учнів. Натомість за даними відділу освіти у 25 школах району працює всього 6 спортивних гуртків, в яких займається всього 77 учнів (2,5 відсотка від усієї кількості школярів). Як бачимо, статистика далеко не в ногу із загалом красномовним втішаючим підсумком виконаної роботи, яку успішною назвати буде з великою натяжкою й авансом, що при розробці Програми на наступні роки кожний причетний до розвитку фізкультури та спорту візьме під особливу відповідальність вузькі місця в надзвичайно важливій для суспільства й держави справі. Скажімо, органи районної влади -- коштами бодай у міру для розвитку і зміцнення матеріальної бази, міськсільвиконкоми -- особистим прикладом і підтримкою громадських ініціатив по облаштуванню спортивних і дитячих майданчиків, освітяни -- плановою і системною роботою по зміцненню кадрової ланки вчителів-фізкультурників, на головні пріоритети в розвитку масовості фізкультурно-спортивного руху слід, очевидно, налаштуватися головному його організатору -- відділу молоді та спорту. Надто, зважаючи, що наступний рік оголошений в Україні роком спортивним. Чи складе він серйозну конкуренцію поки що стабільному поступу до прогресу Носівщини на царині фізкультури й спорту? Хотілось би. Адже в здоровому тілі -- здоровий дух -- говорили ще древні, переконані досвідом життя. Досвід нинішнього часу переконав не менш -- фізичної культури, гарту нам катастрофічно бракує, як чистого повітря й загалом чистого довкілля. Звідки ж візьметься здоров’я?
 На колегії розглянуто також інші питання. По виконанню делегованих повноважень звітував про роботу голова виконкому Калинівської сільської ради Іван Багнюк та з інформацією про роботу контрольно-ревізійного відділу в 2011 році по зміцненню бюджетної дисципліни, запобіганню проявів корупції, інших правопорушень в установах району виступила начальник відділу Людмила Овод. По обговорюваних питаннях прийнято рішення голови РДА.
О. ЛЕСЬ.

«Носівські вісті» №50(9226)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 1003 | Додав: Адмін | Теги: спорт, колегія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024