Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Грудень » 18 » Шампанське: легенди та факти
17:52
Шампанське: легенди та факти
На порозі Новий рік. На святкову вечерю кожна господиня пригодує традиційні та найулюбленіші страви всієї родини. А ще на столі мусять бути й традиційні новорічні напої. А який Новий рік без шампанського! Мало хто знає, про легенду його створення та секрет такого неймовірного успіху серед жителів усього світу.
Слід почати з того, що напої, на етикетках яких написано «шампанське», (найпопулярнішим є «Советское шампанское») і коштують дешевше за півтисячі гривень по правилам називають ігристими винами. А справжнім шампанським є напій, що виготовляють у Франції в долині Шампань.
Для багатьох шампанське — це символ веселощів і життєрадісності, грандіозного урочистого дійства і аристократичності, таємного побачення і любовних утіх. 
Часто можна почути і прочитати: Франція — батьківщина ігристих вин. Для більшоїпереконливості
 тут же згадується і легенда про злодійкувато ченця з Будинку Переньйон. До речі, французи одні з перших зрозуміли, що продати дороге вино набагато легше, якщо з його ім'ям пов'язана легенда. Якщо вірити легенді, чернець був майже сліпий, зате у нього було відмінне чуття. Саме він визнаний у Франції офіційними винахідником ігристого вина. Про ігристі вина говориться навіть у Біблії. Такі вина користувалися популярністю в Стародавньому Римі. Про "пінисті вина" згадується у творах Гомера і Вергілія, Шота Руставелі, Омара Хаяма та багатьох інших авторів.
Та популярність ігристих вин з Шампані зобов'язана не з легендарною легендою з Будинку Переньйон, а з французьким удовам. Перша з них — мадам Кліко. У 1805 році, в 28 років від роду, вона стала вдовою. Отримавши в розпорядження справу покійного чоловіка, вона швидко стала легендою в світі шампанського. У той час було не прийнято, щоб жінки керували великим бізнесом. Це був початок епохи Наполеона I. Країна, виснажена нескінченними війнами, була виснажена і переживала період занепаду. Однак у мадам Кліко вистачило проникливості і мужності протистояти соціальним забобонам і очолити компанію, що було нечувано в той час для представниці французької аристократії. Історики називають мадам Кліко першою ділової жінкою нашого часу. Пізніше, успіх мадам Кліко надихнув овдовілу мадам Помері на те, щоб очолити компанію чоловіка після його смерті в 1858 році. Саме шампанське мадам Помері стало найпопулярнішим напоєм у вікторіанській Англії. Пік розквіту популярності шампанського припав на період кінця XIX - початок XX століть, так звану еру "Білі Пок". У цей період Штраус написав оперу, присвячену шампанському, на балах танцюють польку "Шампанське". Популярність пінистого напою зобов'язана в цей період не тільки виробникам, але і торговцям. Найвідоміший з них Charles Heidsieck, званий в той час "Чарльз — продавець шампанського". Крім того, сама технологія містила багато ритуального та містичного, про що із задоволенням розповідали публіці. Наприклад, перебувати в печері, де зберігаються пляшки з ігристим вином, не захистивши обличчя залізною маскою, було небезпечним. На початку XIX століття в середньому чотири з п'яти пляшок вибухали, не витримуючи тиску вуглекислого газу. Остання обставина, до уваги не приймалася. Головне було — підземелля, вино, маска, таємниця, небезпека, захоплення. Саме з цього періоду ігристе з Шампані стало шампанським.
XX століття теж не обійшлося без шампанських вдів. Вдова Каміла Роедерер очолювала компанію свого покійного чоловіка 42 років. Мадам Боллінже, овдовівши в 42 роки, залишила свій знаменитий слід в історії шампанського. До цих пір Том Боллінже зберігає привнесені нею традиції у виготовлення шампанського — зброжує і витримує своє вино в бочках з дуба, обов'язково угорського. Знамениті вдови, які брали в свої руки протягом кількох століть виробництво шампанського, справили величезний вплив на технологію і маркетинг цього вина. Якби не вони, може і не було б у французів і у всього світу ідеально зробленого ігристого вина. Можливо, тільки завдяки їм ігристе вино з Шампані має таку чарівну гру бульбашок у келиху, швидко приводить у захват будь-яку жінку і має такий тонкий фруктовий аромат. 
Переглядів: 640 | Додав: Адмін | Теги: шампанське | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024