Рятувальники застерігають: обережно - гриби! - 9 Серпня 2013 - Сайт відділу
 
Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 8
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2013 » Серпень » 9 » Рятувальники застерігають: обережно - гриби!
12:27
Рятувальники застерігають: обережно - гриби!
На Чернігівщині розпочався сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти людей, які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. На жаль, не всі грибники відрізняють отруйні від їстівних грибів, що призводить до отруєння, а іноді й летальних випадків. Крім того, до непередбачуваних наслідків може призвести неправильне приготування деяких видів грибів. Особливо важко переносять отруєння діти. Найнебезпечнішим з отрутних грибів є бліда поганка, яку нерідко плутають із печерицями й сироїжками.

Слід зазначити, що у минулому році на Чернігівщині через отруєння грибами до лікувальних закладів потрапили 36 осіб.

Тому, рятувальники Управління ДСНС у Чернігівській області нагадують:

* Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.

* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні.

* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

* Не куштуйте сирі гриби на смак.

* Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.

* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

* При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

* Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

* Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

* Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

* Не збирайте гриби:

* якщо не впевнені, що знаєте їх;

* поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

* з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

Управління ДСНС у Чернігівській області
Переглядів: 369 | Додав: Адмін | Теги: гриби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Реклама
Лучшие авто по актуальным ценам
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
О. Кононенко © 2008-2016