Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2011 » Червень » 15 » ОСББ на Чернігівщині: сучасний стан та подальші перспективи
21:29
ОСББ на Чернігівщині: сучасний стан та подальші перспективи
"Сучасний стан і перспективи житлово-комунальної реформи на Чернігівщині” – під такою назвою 14 червня відбулося чергове засідання прес-клубу "Ділове слово”, в якому взяли участь заступник начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков, голова комітету з питань житлово-комунального господарства громадської ради при облдержадміністрації Максим Коношевич та член згаданого комітету Ігор Андрійченко. Увага учасників засідання була сфокусована на такому аспекті реформи ЖКГ, як процес утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та їх подальші перспективи.

В’ячеслав Сальніков нагадав присутнім, що до кінця 2014 року заплановано передати в управління ОСББ понад 70% будинків від п’яти поверхів та вище. Таким чином, у Чернігівській області передбачається функціонування 848 таких об’єднань, тоді як зараз діє 179, 16 з яких створено вже у 2011 році. У зв’язку з цим проводиться пропагандистська робота, налагоджується взаємодія з представниками органів місцевого самоврядування. У місцеві бюджети закладаються кошти на капітальний ремонт будинків, де будуть утворені ОСББ. Фінансування капремонту будинків, що знаходяться в управлінні об’єднань співвласників, передбачено і постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011 року № 160.

Як повідомив В’ячеслав Сальніков, мешканці одного з чернігівських будинків уже скористалися можливостями, передбаченими вказаною постановою. Їхній проект модернізації будівлі пройшов конкурсний відбір на державному рівні і отримав підтримку у фінансуванні. Разом з тим, фактором, який, на думку В. Сальнікова, на даному етапі може пригальмувати ініціювання таких проектів з боку громадян, є передбачена у нормативній базі вимога до співвласників сплатити 20% від вартості проекту за рахунок власних коштів. Не слід також забувати і про те, що будь-який проект з модернізації житлових будинків мусить включати в себе і енергозберігаючу складову.

В’ячеслав Сальніков поінформував присутніх і про інші заходи, спрямовані на реалізацію житлово-комунальної реформи в області. Зокрема, це проект створення ресурсного центру для членів ОСББ, де вони б отримували практичні поради та юридичний супровід, а також домовленість із центром зайнятості щодо навчання громадян, які могли б обійняти посаду керівника об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Максим Коношевич, голова комітету з питань житлово-комунального господарства громадської ради при облдержадміністрації, розповів про діяльність і напрацювання комітету ЖКГ в рамках роботи громадської ради. Він розповів про співпрацю комітету з головним управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації, зокрема, у питанні створення ресурсного центру для членів ОСББ, повідомив про активізацію роз’яснювальної роботи, надання правової допомоги, спрямованих на стимулювання процесу створення ОСББ.

На жаль, зараз Чернігівська область знаходиться на передостанньому місці в Україні за кількістю ОСББ. Як пояснив Максим Коношевич, серед основних причин цього – необізнаність громадян у даному питанні, нерозуміння переваг створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, випадки відсутності технічної документації на старі будинки, не повне виконання положень статті 24 закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, яка передбачає участь попереднього власника у фінансуванні капітального ремонту будинку при передачі його з балансу, а також відсутність конкуренції у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Він повідомив, що для полегшення процесу створення ОСББ комітет з питань ЖКГ громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з пропозицією щодо зменшення фінансової участі співвласників будинку у процесі його модернізації з 20% до 10%.

Член комітету ЖКГ громадської ради Ігор Андрійченко ознайомив присутніх з можливостями першого і єдиного порталу для ОСББ України "ПроОСББ” . Даний портал виконує також і функції соціальної мережі для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ініціативних груп зі створення ОСББ та просто громадян, які цікавляться цією темою. Портал дозволяє отримати безкоштовну консультацію зі створення, ведення діяльності та вирішення проблемних питань. Всі охочі можуть переглянути навчальні відеолекції та ознайомитись з бібліотекою інформаційних матеріалів, що будуть корисними як початківцям, так і досвідченим співвласникам.
Джерело: Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації
Переглядів: 509 | Додав: Адмін | Теги: ОСББ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024