Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2013 » Лютий » 26 » Новий порядок оформлення нерухомості в Україні
13:47
Новий порядок оформлення нерухомості в Україні
Перед приходом весни черги бажаючих купити – продати нерухомість стали більше, але виросли і ціни на послуги нотаріусів. Причина – зміна порядку реєстрації угод, пише "Сегодня” .

Нагадаємо, з 1 січня замість паперових реєстрів БТІ діє єдиний електронний реєстр "Укрдержреєстра” , куди заносяться всі угоди з нерухомістю. Тим, хто купував-продавав щось нерухоме останні 2,5 роки, пощастило – їх вносили в новий реєстр автоматично, іншим доведеться доводити, що квадратні метри ваші. Для цього є два шляхи: перед оформленням угоди продавцю самому звернутися в "Укрдержреєстр” і потім йти до нотаріуса, або відразу до нотаріуса, і вже він збере необхідні довідки.

На жаль, на практиці нотаріуси масово відмовляються від зайвої роботи і відразу відправляють клієнтів у "Укрдержреєстр”, підрозділів якого на все місто аж одне. Звідси і черги, так в Києві бажаючі подати документи записуються на прийом в 5-6 годин ранку, схожа ситуація в інших великих містах.

Як повідомили в прес-службі "Укрдержреєстр”, днями в столиці відкриті ще два нових офіси, тому черг повинно стати менше. На думку юриста з нерухомості Володимира Столітній, нотаріуси перестраховуються, відправляючи клієнтів за випискою з держреєстру на право власності, адже цю інформацію на їхній запит повинні надати з БТІ.

"За законом нотаріуси не можуть відмовити клієнту, але мають право вимагати додаткові документи, і під цим приводом шлють вас в БТІ або в Держреєстр, щоб потім не відповідати в разі чого. Такий перехідний період триватиме приблизно рік, потім реєстру наповниться і черги зникнуть” , – сказав він.

Деякі брокери вже знайшли, як зробити операцію, не звертаючись до Держреєстру.

"Ми з вами йдемо до нотаріуса, який з нами працює, він готує запит в БТІ, дає вам на руки, і ви приносите довідку звідти, що ваша квартира дійсно належить вам. Подальші дії: формування виписки з реєстру заборон на вчинення правочину, внесення старого, а потім нового власника в Держреєстр на право власності, посвідчення договору купівлі-продажу зробить нотаріус ", – роз’яснила київський брокер Марія.

Втім, нотаріуси стверджують, що таке можливо тільки в нескладних випадках (наприклад, продається квартира після первинної приватизації), інакше – тільки через Держреєстр.

На жаль, якщо до 2013 р. договір купівлі-продажу можна було оформити за 1000 грн, то зараз – утричі дорожче. У Мін’юсті повідомили, що держава бере по 120 грн з продавця і покупця за виписку з реєстру та по 119 грн держмита плюс 68 грн за вчинення операцій з реєстром, разом 546 грн, решта – за труди нотаріусу. Останні питання оплати їх послуг коментують скупо: ціна договірна, не подобається – йдіть в державну нотконтору, у них дешевше. Але, як з’ясувалося, там відфутболюють до приватників, мовляв, держструктури завалені спадковими справами. Замдиректора департаменту нотаріату Мін’юсту Дмитро Журавльов стверджує, що це не так, клієнта обов’язково приймуть, але, можливо, доведеться чекати своєї черги тиждень-два.
Переглядів: 910 | Додав: Адмін | Теги: нерухомість, оформленнф, нотаріус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024