Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
Головна » 2010 » Грудень » 3 » БЕРЕЖІТЬ ДЖЕРЕЛА ДУШ СВОЇХ
23:44
БЕРЕЖІТЬ ДЖЕРЕЛА ДУШ СВОЇХ
Вже традиційно щороку учні Носівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 – активні учасники  Всеукраїнського екологічного конкурсу  «До чистих джерел». Цьогоріч  роботу було організовано у напрямку     «Відновлення та впорядкування джерел, криниць та інших об’єктів»  в рамках реалізації проекту «Загублена в роках криниця». Метою проекту є формування в учнів дбайливого ставлення до природних багатств України, залучення їх до активної екологічної діяльності, виховання  поваги до криниць, як оберегів народної пам'яті.
До роботи над проектом були залучені члени гуртка «Юний натураліст» (керівник Кратко Л.В.) та 13  волонтерських осередків  юних екологів -- учнів 1-4-х класів, які працювали під керівництвом досвідчених класоводів Кратко Н.В., Буряк Л.І., Сергієнко Н.Ю., Харченко Н.Г., Саливон Ю.Г., Боровик С.М., Бабіч В.М., Лахно Л.А.,  Хілобок Н.М., Скрипки Т.П., Костюк Т.М., Музиченко Н.В. Координатором проекту виступила директор школи С.Е. Дубовик.
 У центрі  проектної діяльності  стало відновлення функціонування старої замуленої криниці,  що поряд зі школою: чищення джерела, проведення  ремонтних робіт зовнішнього цямриння, облаштування території штахетником, висадка кущів та квітів. Також учасники проекту отримали завдання віднайти народознавчу інформацію про традиційні способи українського народу відшукування водних джерел та зібрати легенди, перекази, прислів’я та приказки, народні пісні про криниці.
 До замуленої криниці були  проведені тематичні  екскурсії учнів, у ході яких відбулися  бесіди на природоохоронну тематику, відповідні  освітньо-виховні заняття пройшли в групах продовженого дня. А члени гуртка «Юний натураліст» зробили фото колаж криниці з метою привернення уваги учнів та вчителів, батьківської громади до проблеми відновлення джерел. 
 Шляхом опитування старожилів було також досліджено історію виникнення старої криниці. Виявилося, ця криниця була викопана у далекому  1931 році  за розпорядженням тодішнього директора школи Серновця Андрія Павловича.  На той час у центрі  міста функціонували тільки  близько семи колодязів («баштовий» або «святий», «троїцький», «кумків», «жежерин» або «журавель», «романців»), але найсмачнішою була вода в «шкільному» -- так  усі  називали новий колодязь. Криниця була глибокою -- на десять кілець, а вода в ній – криштально чистої блакиті і надзвичайно смачною. З колодязя брали воду господарі навколишніх садиб,  для потреб шкільної їдальні, а також для будинку побуту і навіть пекарні, що тоді знаходилась за нинішнім рестораном.  
 Надихнувшись зібраною інформацією,  учні 1-4-х класів взяли участь у конкурсі на кращий агітаційний плакат «Відновимо забуте джерело!» та дитячої творчості «Загублена в роках криниця» з написання віршів. 
  Члени гуртка «Юний натураліст»  під керівництвом Кратко Л.В. виготовили календарики та книжкові закладинки з інформацією про проект «Хай знають всі!».  Результативно пройшла акція «Криниця з минулого» з розповсюдження листівок агітаційного характеру серед громадськості. Так, на наше прохання про допомогу матеріалами, необхідними для ремонту криниці, відгукнулися лісничий Носівськарайагролісництва Г.М. Бровко, приватний підприємець О.О. Оксимець, заступник директора ТОВ НКВЦ «Прес» М.В. Розум. У доброчинній акції, що проходила  під гаслом «Нехай не зміліють криниці наших душ!» взяли участь також 301 чоловік з числа батьків школярів. Тож найщиріша подяка всім цим людям.
 З високою активністю учнів школи пройшла акція зі збору макулатури з метою одержання коштів на реконструкцію колодязя. Було зібрано 1 тону 760 кг. На виручені кошти  запрошені спеціалісти  очистили криницю  від сміття, бруду та мулу. І ось, нарешті, шість джерел потужно забили, наповнюючи спустошену криницю водою.
 Над колодязем встановили дверцята та  звели  дашок, щоб вода завжди залишалася чистою. Територію навколо прибрали, встановили та пофарбували декоративний парканчик, висипали піском доріжки та посадили біля криниці калину. 
  Відтепер біля відновленої криниці може зупинитися на відпочинок кожен бажаючий, зробити ковток води чи просто посидіти на лавочці обабіч, милуючись квітами, які неодмінно розквітнуть тут навесні.
 А ще в  народі кажуть: «Скільки криниць на землі, стільки й зірок на небосхилі».  Тож якщо  вам доводилося бачити, як падає  зірка, знайте -- то десь замулилась криниця і потребує вашої допомоги.   
 не барімося з нею і нехай завжди чистими залишаються джерела душ наших. 
Юні екологи Носівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1.

«Носівські вісті» №50(9171)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 547 | Додав: Адмін | Теги: конкурс, Екологія, школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
теги
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024