Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Квітень » 27 » Взірцевий приклад відповідальності
12:51
Взірцевий приклад відповідальності
У числі завсідників прес-клубу «Ділове слово» управління в справах преси та інформації ОДА й мені неоднораз доводилось відвідувати Прилуцьку тютюнову фабрику. І завжди повертались, без перебільшення, з яскравими, незгладимими надовго враженнями від «фабрики майбутнього». Так охарактеризували з перших візитів її журналісти, ознайомившись із сучасним виробництвом, найновітнішими технологіями та спілкуючись з керівниками, менеджерами.
 І ось після кількох років перерви знову їдемо на «British American Tobacco». Дорогою на Прилуки медійники із ветеранів завели розмову про ефективних інвесторів в Україні. Одні вважали, що колишній Прилуцькій тютюновій фабриці поталанило саме в цьому, інші підкреслювали сміливий крок останнього директора підприємства Олега Ясона, який виявився на висоті в найскладніший період розвалу для ще радянської промисловості, пішовши на партнерство з відомою у всьому світі компанією. Власне, кожен має рацію, -- помирив колег заступник начальника управління Дмитро Никоненко, -- Звичайно, непростим було рішення керівника фабрики в 1993-у, коли ще живими були стереотипи мислення про капіталістів та ще й із-за кордону. І все ж поєднати власність колективу з приватним капіталом міжнародної компанії «БАТіндетріз» прилучани зважились і дуже швидко переконались у правильності вибору. 
Зміни на фабриці відбувались буквально на очах, надто після широкомасштабної заміни обладнання у рамках проекту «Форвард», в ході реалізації якого підприємство повністю перебудовано. На розширеній території з’явилися сучасні склади для готової продукції, енергоцентр. Буквально за якийсь рік упродовж 2005-2006-го піднявся адміністративний корпус, споруджено новий сигаретний цех. Слава про Прилуцьку фабрику з «ВАТ» вийшла далеко за межі області й України, надто після успішного запровадження системи управління якістю, що відповідає міжнародному стандарту, який забезпечує передбачуваний і стабільний рівень якості продукції, завдяки найсучаснішим виробничим технологіям. Після акредитації в міжнародній системі випробувальна лабораторія фабрики вийшла на рівень комплексного контролю за якістю готової продукції й сировини, який діє у вітчизняній промисловості зовсім на кількох підприємствах.
 Вкотре відоме й невідоме чули з вуст супроводжуючих фахівців нашу делегацію та колег з Київської області, які з не меншим захопленням знайомились з виробничими цехами, процесом виготовлення сигарет, вишуканими, зручними для праці офісними приміщеннями, якими важко назвати десь відомі схожістю.
 Вражає господарський почерк компанії, який відповідає сучасним світовим викликам. Новий енергоцентр відповідає всім стандартам екологічної безпеки та енергозбереження. Справді, щодо здійснюваних компанією програм у сфері екологічної безпеки підприємство можна по праву вважати взірцевим вже з вирішеними проблемами мінімізації витрат води на всіх етапах виробництва та викидів у повітря, вдосконалення процесів утилізації тощо.
 Цікавим було спілкування журналістів з нинішнім директором з виробництва Раду Добреску спочатку у вітальному слові, а затим і в презентації про компанію «Бритіш Амерікен Тобакко Україна». Два десятки років тому перше в українській тютюновій галузі підприємство з іноземними інвестиціями в компанії з «ВАТ» наразі є лідером світової промисловості, випускаючи понад 300 марок сигарет і працюючи на 180 міжнародних ринках. Прилуцька марка, зокрема, забезпечує потреби Молдови, Грузії, надзвичайно популярна в Україні, де в числі багатьох міжнародних особливою популярністю користуються відомі вітчизняні -- «Прилуки», «Прилуки особливі», «Козак», «Отаман», інші, задовольняючи всі смаки й уподобання споживачів.
 У діалозі з директором, начальником відділу корпоративних зв’язків «ВАТ» Андрієм Крилем, менеджером зі зв’язків з громадськістю Петром Бондаренком в журналістів склавсь досить привабливий імідж підприємства і компанії загалом як надзвичайно соціально відповідальної перед громадою, владою, своїм трудовим колективом. Скажімо, торік фабрика заплатила 2,9 мільярда податків та зборів до бюджетів усіх рівнів, що більше, ніж у 18 разів перевищує бюджет Прилук. З них у бюджет області -- 63 мільйони гривень, 15 мільйонів -- Прилукам.
 На підприємстві -- високі заробітки, взірцева система соціального захисту працівників і ветеранів підприємства. Не припиняються інвестиції в модернізацію підприємства. Таким по праву можуть пишатися держава і наш край.
 На жаль, умови, які створюються останнім часом виробничникам, не завжди додають настрою, сприяють прагненню триматися лідером. Неоднораз змінювалися впродовж останніх років ставки акцизного збору, що лише додає нестабільності в роботі, натомість сприяє зростанню контрабанди. В розробці у Верховній Раді наразі новий законопроект, якого, відверто кажучи, побоюються не лише на підприємстві, а й у ешелонах місцевої влади. Адже із можливим зниженням виробництва недоодержать значно надходжень бюджети, урізаними будуть соціальні програми для громад, на які господарі по-меценатськи щедрі. А румуна Раду Добреску з першого дня роботи в Прилуках найбільше вразило, що тільки за цей день він підписав документів стільки, як за два роки керівником такого підприємства в Німеччині.
 Власне, коментарі насамкінець, до почутого й побаченого, зайві. Таких інвесторів, таких підприємств більше б Україні, нашій області, але й бізнесового дихання їм легшого -- неодмінно. Ще й із таким висновком до добрих вражень поверталися ми з Прилук цього разу. А на сакраментальне питання -- курити чи ні -- категоричними були навіть курці. Краще не курити. А якщо, то лише наші прилуцькі -- від флагмана промисловості й бізнесу «Б.А.Т. «Прилуки».
 О. НЕСТЕРЕНКО.

«Носівські вісті» №16(9192)

Читайте інші матеріали «Носівських вістей»

Переглядів: 488 | Додав: Адмін | Теги: Ділове слово | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024