Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2010 » Жовтень » 6 » СИЛА ЖОВТНЯ
12:00
СИЛА ЖОВТНЯ
Непомітно, але впевнено увійшла в свої права осінь, котру ознаменував один з найпошанованіших у слов"ян місяців -- жовтень. Українська назва другого осіннього місяця не потребує будь--яких пояснень. Довколишні гаї зодяглися в найпривабливіший -- жовтогарячий колір. Місяценазва "жовтень", як стверждують давні джерела, була відома ще за Київської Русі. Одначе, найточнішою можна вважати народну назву жовтня -- "весільник". Починаючи з Покрови, тобто 14 жовтня, вже дозволялося справляти весілля. Це був період, коли в селах масово шлюбували дітей. 
Загалом, жовтень -- місяць особливий багато в чому. Так, його сила проявляється в прояві Божої благодаті, що сходить на сім'ю, родину, село та на весь край. Люди отримують оцінку за свої вчинки, кмітливість, вміння наперед все передбачити й належним чином виконати раніше взяті обіцянки та потрібну роботу. Та головним чином у жовтні кожна людина за свою віру отримує від Бога своє особисте щастя. Для одних людей щастя може проявитись в зачатті чи народжені дитини о цій порі. Для інших людей щастя проявляється в одруженні та створенні сім'ї. Ще для когось щастя проявляється в отриманні гарного врожаю, приплоду домашньої худоби, птиці, особистому здоров'ї. Тому ті, хто народився у жовтні, являються для своїх батьків втіхою та надійною опорою у старості. Батьки повинні в цьому напрямку виховувати своїх дітей. Якщо діти забудуть або знехтують своїм обов'язком перед батьками, то Бог не дасть їм особистого щастя, добробуту та здоров'я. 
Якщо у жовтні помирає людина похилого віку, то це означає, що їй при житті не було приділено належної уваги. Своєю смертю ця людина буде нагадувати своїм родичам про себе. Якщо у жовтні помирає дитина чи молода людина, то це означає, що її батьки по всяк час не шукали захисту від злої сили у Бога, не здійснили належних заходів та обрядів. 
З давніх часів в українців існує звичай на Покрову освячувати церкву, входити жити в новий дім чи оселю, справляти весілля. На Покрову дарували чи складали заповіт на користь громади, присягались на вірність народу та вітчизні, відправлялись у далекі мандри чи походи. У сучасному житті цей звичай можна перенести на такі події як відзначення підписання важливої угоди, відкриття громадських установ. То, може, й знаменно, що саме на 31 жовтня цьогоріч припадає й така важлива справа, як вибори.
До кінця жовтня завершували обмолот зерна та інші роботи, які були пов'язані з зерновими. З цього приводу існує приказка: „Як хліб в засіці, то в родині завжди м'ясниці”. 
У жовтні у теплі краї відлітають останні птахи: «Жовтень ходить по краю, виганяє птиць із гаю». Дають про себе знати вранішні приморозки: «Плаче жовтень холодними сльозами». За багатьма прикметами жовтня визначають погоду на наступні місяці. Зокрема, якщо весь жовтень буде сухим, то безсніжним буде січень.
Втім, прогнозувати погоду -- справа зазвичай завжди ризикована. Одначе спробуємо це зробити за попередніми довгостроковими завбаченнями народного прогностика Володимира Лиса. Тим більше, що його вересневий прогноз для носівчан збувся відсотків на вісімдесят. Ось і початок жовтня він обіцяє доволі прохолодний, але з поступовим ви погодженням. Потепління наростатиме, хоч його перерве дощ 9--10 жовтня. Середина місяця також тепла. Раптове похолодання повинне прийти 17--18 жовтня. Можливий перший сніг. Але після нього – нове розкошування золотої осені, напевне, до кінця місяця.
А ось стосовно народно-прогностичного календаря, то, скажімо, спостерігали, що північний вітер на Стахів день (3 жовтня) обіцяв холод, південний — тепло, західний — мряку, східний — сонячний день. До речі, цього ж дня вшановують не лише Стаха -- видатного римського полководця, а й князя Чернігівського Михайла та боярина Федора, які прилучилися до лику святих за свою непокору Батию, вірність християнським віруванням та любов до своєї вітчизни.
Якщо до 5 жовтня (Фоки-вертоградаря) листя з беріз ще не спало, то сніг узимку ляже пізно. Коли ж дерева голі, то наприкінці січня буде відлига.
8 жовтня -- Сергія Радонежського. Якщо на Сергія випаде перший сніг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада). Сухий сніг цього дня обіцяє добре літо.
Велике християнське свято відзначається 14 жовтня -- Покрова Пресвятої Богородиці. У давній Київ воно прийшло з Константинополя. Очевидно, що спочатку його запровадили в Печерському монастирі і монастирі Богородиці Влахерни на Клові. Згодом Покрова стала символом і покровителькою всієї України і, зокрема, запорозького козацтва. Своїм святом обрала цей день і Українська повстанська армія. Помічено, що коли цього дня випаде сніг, то на Дмитрів день (8 листопада) буде те ж саме. Є й такі прогнози: яка погода на Покрову, така й зима.
17 жовтня -- Єрофея. За народними повір'ями, від цього дня перестають блукати по лісу гайовики. З настанням перших півнів вони провалюються крізь землю і з'являються знову, коли вона відтане весною. Цього дня селяни остерігалися ходити до лісу. Помічено, що в цей день, як правило, посилюється вітер і стає холодніше
По зірках на Прова, Тараха та Андроніка (25 жовтня) ворожили про врожай і погоду. Зокрема, яскраві зірки — на добрий урожай гороху і хорошу погоду.
 Останнього жовтневого дня вшановують апостола і євангеліста Луку. У нас він здавна шанувався як наставник іконописців, оскільки сам займався живописом, хоча за професією був лікарем. Він першим намалював образ Богородиці з дитям Ісусом, дві ікони Пресвятої Діви та зображення апостолів Петра та Павла. Одна з його ікон відома як Володимирська. О цій порі у кожній селянській родині був достаток, а тому казали: «Прийшов Осінній Лука — з'явилися хліб і мука».
Щедрим, хоч і не погодні завбачення, а професійні свята є й сучасний календар жовтня. Так, першого його дня вже відзначали Міжнародний день людей похилого віку та Міжнародний день музики. Сьогоднішній день позначений як міжнародний день ненасилля. У неділю не забудьмо привітати з професійним святом усіх працівників освіти. Затим з 4 по 10 жовтня уся світова спільнота відзначатиме Всесвітній тиждень космосу, розпочавши з Всесвітнього дня середовища проживання. У вівторок, 5 жовтня, вчителі відзначатимуть свій власний професійний день. Натомість юристи святкуватимуть у п’ятницю, 8 жовтня. Всесвітній день пошти припадає на 9 жовтня. Низкою пам’ятних дат позначена неділя, 10 жовтня, оскільки саме на цей день припадає День художника, День працівників державної санітарно--епідеміологічної служби, День працівників стандартизації та метрології, а також Всесвітній день психічного здоров’я та Міжнародний день за скасування смертної кари.
Наступний тиждень -- з 12 по 18 жовтня -- позначений як Європейський тиждень місцевої демократії. А ще 12 жовтня -- Всесвітній день захисту зору. День українського козацтва відзначатимемо 14 жовтня, на Покрову. Наступної неділі, 17 жовтня, -- День працівників харчової промисловості та Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів. У рамках тижня роззброєння -- з 24 по 30 жовтня -- у неділю, 24, відзначатиметься День організації об’єднаних націй та Всесвітній день інформації про розвиток, 25 -- Європейський день цивільного права. А завершального дня жовтня святкуватимуть автомобілісти та дорожники. 
Тож залишайтеся на цьому здоровими та щасливими й нехай таким же щедрим, як цей місяць та свята та пам’ятні дати, буде кожен прожитий вами день на радість, добробут та благополуччя…
К. МИХАЙЛЕНКО.
№41(9162)


Переглядів: 758 | Додав: Адмін | Теги: природа, жовтень | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024