Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Березень » 15 » ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ОСВІТИ
16:09
ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ОСВІТИ
Розпорядженням голови Носівської райдержадміністрації від 10 січня 2011 року начальником відділу освіти РДА призначено Баришовець Наталію Петрівну.
Н.П. Баришовець у 1990 році закінчила Ніжинський державний педагогічний інститут імені М.В.Гоголя за спеціальністю спеціальністю «Українська мова та література» . Свою трудову діяльність розпочала у 1990 році у Носівській середній школі №2 вчителем української мови та літератури, згодом - заступником директора з навчально-виховної роботи. У 2006 році була обрана головою райкому профспілки працівників освіти. З 2007 до 2010 року займала посаду начальника відділу освіти РДА.
-- Наталіє Петрівно, що вважаєте на сьогодні пріоритетним у розвитку освіти на Носівщині й на що будете спрямовувати свої зусилля як керівника у перспективі?
Указом Президента України Віктора Януковича та з метою забезпечення поліпшення функціонування та інноваційного розвитку освіти в Україні, підвищення її якості та доступності, інтеграції до європейського освітнього простору із збереженням національних досягнень і традицій 2011 рік оголошено роком освіти та інформаційного суспільства. У зв’язку з цим урядом розроблено низку державних цільових програм, спрямованих на розвиток дошкільної та професійно-технічної освіти, впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій, поліпшення роботи з обдарованою молоддю, підвищення якості природничо-математичної освіти, забезпечення навчальних закладів сучасними технічними засобами навчання, підтримку входження провідних університетів України до числа вищих навчальних закладів, визнаних у світі. Що із цього буде зроблено -- побачимо. Головне, щоб усі ці плани і заходи не закінчилися для освіти із закінченням року -- це має стати курсом держави й нашим освітянським -- незаперечно. 
 У свою чергу нами вже напрацьовано комплекс заходів по забезпеченню пріоритетного розвитку освіти, вживаються послідовні, конкретні заходи для забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти, покращення ефективності функціонування опорних шкіл, зміцнення матеріальної бази навчальних закладів. Особливої уваги на сучасному етапі приділяється створенню умов для здобуття дітьми дошкільної освіти. На сьогодні у районі функціонує дев’ять дошкільних закладів, в тому числі два навчально-виховних комплекси. У минулому році розпочав свою роботу дитячий садок на базі Червонопартизанської ЗОШ №3 у Дослідному. ЗА підтримки голови РДА Анатолія Красносільського планується відкриття дитячого садка на базі Макіївської школи, груп у міському дитячому садку «Барвінок» та у Мринському дитсадку.
 Створення необхідних умов для забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти з урахуванням особливостей соціально-економічного розвитку регіону, національного складу населення є важливим напрямком роботи органів відділу освіти, керівників навчальних закладів району. Загальну середню освіту в районі нині надає двадцять п’ять загальноосвітніх навчальних закладів з контингентом 3040 учнів.
 На сьогодні серйозного вивчення набуває питання оптимізації шкільної мережі. У типових приміщеннях знаходяться 19 шкіл району. Шість -- у застарілих, які потребують капітального ремонту. Паралельно через скорочення учнівського контингенту зростає частка малокомплектних шкіл. ДО проблеми надання якісних освітніх послуг у межах малокомплектної школи приєднуються й економічні чинники, адже вартість навчання у таких навчальних закладах у півтора-два, а то й три рази вища, ніж у школах з середньою наповнюваністю. Відтак одним зі стратегічних напрямків розвитку освіти в районі бачиться створення та функціонування шкільних освітніх округів, діяльність яких забезпечить більш ефективне використання матеріально-технічних, кадрових, фінансових та управлінських ресурсів.На сьогодні визначено чотири таких школи: Носівська №2, Коломійцівська, Мринська та Червонопартизанська №1. 
Покращення матеріально-технічної бази, умов навчання та виховання в опорних школах забезпечується шляхом комплексного підходу до вирішення проблем, починаючи від процесу організації навчально-виховного процесу до забезпечення відповідного стану доріг для підвозення учнів до місць навчання, підключення шкіл до централізованого водопостачання, створення належних санітарно-гігієнічних умов у кожному навчальному закладі.
Стосовно якості надаваних освітніх послуг, то, мабуть, варто згадати й те, що нині в районі поглиблено вивчають українську та англійську мови, математику 431 учень, 1434 учні вивчають курси за вибором, факультативними заняттями охоплено майже сімсот учнів. Підвищенню якості освіти сприяє покращення рівня комп’ютерного забезпечення освітніх установ, який у цьому році складає 12,9 учня на один комп’ютер. З метою покращення ситуації щодо створення умов для вільного оволодіння інформаційно-комунікаційними технологіями всіх учасників навчально-виховного процесу, користування освітніми ресурсами мережі Інтернет затверджено обласну Програму «Забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів області ліцензійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки». Поки що з 25 навчальних закладів, які мають технічні можливості, до мережі Інтернет підключено лише три школи та станція юних техніків. Два заклади забезпечені трьома програмно-технологічними комплексами, в комплекті яких є мультимедійні проектори та інтерактивні дошки. Звичайно, хотілося б, щоб робота в цьому напрямку продовжувалася й далі. 
 В районі також функціонує міжшкільний навчально-виробничий комбінат, в якому навчається 148 учнів 10-11 класів, які здобувають навички водіїв автотранспортних засобів, тракторної та швейної справи, оператора комп’ютерного набору. Покращується соціальний захист учасників навчально-виховного процесу. За період дії програми «Шкільний автобус» було придбано п’ять автобусів й у нинішньому навчальному році регулярним підвезанням забезпечені всі учні. 
Стовідсотково харчуються у школах учні молодших класів та діти з незахищених категорій населення. Минулого літа було оздоровлено 53 відсотки дітей шкільного віку, що більше середньо обласного показника.
 Пріоритетом і надалі залишається створення умов для розвитку здібних, обдарованих дітей. І приємно визнавати, що нам є чим похизуватися. Так, за результатами зовнішнього незалежного оцінювання наші випускники за рівнем знань увійшли до п’ятірки кращих в області. За результатами третього етапу Всеукраїнського етапу учнівських олімпіад з базових дисциплін у 2011 році команда учнів району виборола дев’ять призових місць. Абсолютна першість в області команди району з географії. Троє учнів -- Богдана Буняк, Богдан Пиж та Ванда Ле відстоюватимуть честь області на четвертому етапі інтелектуальних випробувань з правознавства, інформатики та географії. З минулого року наші учні беруть участь в чемпіонаті з інтелектуальних ігор серед школярів області «Віват, інтелект!». Команда районної гімназії виборола сімнадцяте місце серед шістдесяти найкращих. 
 Реалізація обласної програми розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2015 року забезпечить подальше покращення матеріально-технічної бази позашкільних закладів, яких у нас два -- будинок дитячо-юнацької творчості та станція юних техніків, де гуртковою роботою охоплено більше тисячі триста дітей. Плюс майже дві тисячі дітей, котрі беруть участь у роботи 119 різнопрофільних шкільних гуртків. Нагальною залишається потреба у розвитку фізичної культури та спорту, організації масової зайнятості дітей та підлітків. У нас працює дитячо-юнацька спортивна школа, де займається спортом 361 учень. Сподіваємося, що з введенням у дію п’ятої міської школи в дітей та молоді з’явиться можливість регулярно займатися спортом впродовж усього року. Тим більше, що саме цей об’єкт таки внесений до переліку об’єктів соціально-економічного розвитку області, фінансування яких заплановано на поточний рік за рахунок державного бюджету.
Якісна освіта -- це, перш за все, високопрофесійні с педагогічні кадри. У загальноосвітніх навчальних закладах району працює 452 педагогічні працівники, з яких більше дев’яноста відсотків мають вищу педагогічну освіту. Понад сорок відсотків педагогів отримали вищу кваліфікаційну категорію. Сімнадцять педагогів мають звання «Вчителя-методиста», сімдесят сім -- «Старшого вчителя», Два педагоги нагороджені званням «Заслужений вчитель України». Власну високо результативну систему підготовки школярів до участі в інтелектуальних змаганнях показали вчителі районної гімназії А.І. Буняк, А.А. Утва, І.М. Нечес, Н.В. Фурса, С.К Юрченко, Н.Д. Куцик, Л.Л. Оношко, вчитель Червонопартизанської ЗОШ №1 Л.М. Згерська, вчитель Хотинівської ЗОШ В.І. Спаських, вчитель Держанівської ЗОШ В.І. Власенко, та ін. Важливе значення у піднесенні ролі та авторитету педагога в суспільстві мають заохочення та нагороди. Так, вже четвертий рік поспіль з метою підвищення соціального та професійного статусу вчителі отримують пре обласні премії імені Софії Русової. Торік таку премію отримала й наша І.М. Нечес, вчитель географії районної гімназії. На виконання Комплексної програми сприяння розвитку творчої особистості вчителя та учня, затвердженої головою РДА А.Г. Красносільським, передбачена щомісячна виплата стипендій учням-переможцям олімпіад та вчителям, які їх підготували.
Погодьмося, напрацювань немало. Саме в такому напрямку будемо продовжувати працювати й далі., своїми науковими та фаховими здобутками сприяючи покращенню якості освітніх послуг задля того, щоб рік освіти ознаменувався конкретними справами на благо школярів, учнів, студентів, а також на благо рідного краю, кожного жителя Носівщини. 

«Носівські вісті» №9(9185)

Переглядів: 849 | Додав: Адмін | Теги: освіта | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024