Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Червень » 1 » ПІД ХМІЛЬНИЙ АРОМАТ ПІВОНІЙ
16:05
ПІД ХМІЛЬНИЙ АРОМАТ ПІВОНІЙ
Місяць за місяцем
Час нестримно летить. Наче ще недавно готувалися відзначати Великдень, поминали померлих родичів у квітні, вшановували ветеранів, дітей війни, відзначаючи 66-у річницю Великої Травневої Перемоги, а вже ось і весна завершується, добігаючи свої останні дні.
 Не зогледілися, як на порозі червнево усміхнулося літо. Назва першого літнього місяця пішла від масового цвітіння квітів, доспівання суниць, черешень, від найяскравішого і найдовшого світла сонця, коли день удвічі перевершує ніч. 
В Древній Русі первісток літа називали кресником чи креснем. Перший його місяць надзвичайно щедрий на свята: професійні, релігійні, державні. А найбільшим святом, мажорним прощальним акордом весни став для нашої земляцької родини довгожданий рясний дощ, вважай, перший за всю весну на Носівщині. Додалося турбот тепер у господинь — наступає гаряча пора на городах. А дітвора вже дочекалася нарешті найдовших літніх канікул. Знаменно, що й свято всіх дітей відкриває календар пам’ятних дат червня. День захисту дітей -- одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року. З того часу ця дата в календарі об’єднує не лише дітвору у захисті своїх інтересів, а й спонукає дорослих до конкретних справ в турботі про дітей.
 Початок літа готує чимало турбот хліборобам. Адже для землеробів важливо не лише мати справну техніку, якісне насіння, а ще й добру погоду, щоб виростити та зібрати щедрий урожай. Селянина завжди цікавила літня погода. Від того, якого вона буде, значною мірою залежала доля врожаю; посуха накликала недорід, а часті дощі чи град -- вимокання й побиття збіжжя. Ось чому протягом зими й весни люди ретельно стежили за погодою в окремі дні і тому народний прогностик всіяний чисельними завбаченнями, Останнім весняним прогностиком була погода 24 травня, на Мокія. Якщо в цей день йтиме дощ, то мокрих чекай жнив. "Мокіїв день мокрий, все літо буде мокрим". "Якщо на Мокія падає дощ, то буде сорок днів падати". Який березень -- такий червень. Судячи з нинішнього березня, нас знову чекає літня спека.
2 червня -- Вознесіння Господнє. Назва свята відображає суть події -- це Піднесення на Небо Господа нашого Ісуса Христа, завершення Його земного служіння. Це свято святкується завжди в 40-й день після Великодня. 
3 червня – Олени. У цей день ретельно спостерігали, який буде день -- сонячний чи дощовий -- то так піде й на осінь. 
7 червня -- Іванів день. Розпочиналося збирання лікарських трав. 
11 червня -- Феодосії. Починають колоситися зернові. Ходить Феодося й дивиться колосся. На дванадцятий день червня припадає велике християнське свято, а для носівчан — ще й храмове -- Трійці. Трійцю, Зелену неділю святкують на сьому неділю після Великодня. Трійця, після Різдва та Великодня, вважалась в народі одним з найбільших свят. У давнину наші пращури, пов'язували ці свята з буйністю і живосиллям природи. Триєдність свят пов'язана з Богом-Отцем (неділя), Богом-Сином (понеділок), Богом-Духом Святим (вівторок). 
Напередодні Трійці рвуть материнку, чебрець, полин, лепеху і прикрашали зіллям світлиці -- квітчали стіни, лави, вікна, образи, притрушували долівку. 
На Зелені Свята цвіте жито й за народним віруванням прокидаються померлі, виходять з води русалки. 
Русалчин Великдень відзначають у перший четвер після Трійці. У народі жило безліч легенд і повір'їв про реальне існування русалок та мавок. У цей день не пускали дітей і молодь у ліс, луки, в поле, купатися в річці.
14 червня -- Харитона та Устини. Якщо йтиме дощ, то до кінця місяця, а коли сонячно, то на добрий налив колосся. 
16 червня -- Луки. Якщо йтиме дощ, то вродяться гриби. 
17 червня -- Митрофана. В цей день на Поліссі сіяли гречку та льон. 
 З 19 червня розпочинається Петрівський піст, який триває до свята Петра і Павла (12 липня).
21 червня -- Федір літній. Гроза на Федора -- погано для сіна. 
22 червня -- Кирила. На Кирила сонце віддає всю силу. День астрономічного літнього сонцестояння. Зацвіла липа -- на тепло й сонячне літо. Щедрим буде медозбір. 
24 червня -- Варфоломія та Варвари. "Варфоломій і Варвара дня увірвали, а ночі доточили" -- з цього часу починає коротшати день. 
25 червня - Петра-сонцеповорота. Сонце на зиму, а літо на жару. Замовкають співи птахів. 
29 червня -- Тихона. З цього часу перестає кувати зозуля.
 30 червня -- Мануїла. Якщо погода дощова, то зима буде сніжною. 
Насиченим у червні видався і календар професійних та державних свят, який відкриває
Всесвітній день охорони навколишнього середовища та День працівників водного господарства України
 (5 червня)
6 червня -- День журналіста України, 9 червня -- Міжнародний день друзів. день, коли незалежно від обставин і життєвих перипетій потрібно обов’язково порадувати друзів. «Друг -- це одна душа, яка живе у двох тілах». (Арістотель) 
 12 червня День працівників легкої промисловості, 14 червня — Всесвітній день донора крові, 18 червня —День дільничного інспектора міліції.
19 червня своє професійне свято відзначають медичні працівники. 22 червня — День пам’яті і скорботи. Сумний 70-річний ювілей, коли почалася Велика Вітчизняна війна.
23 червня -- День державної служби.
25 червня -- День митної служби України, 26 червня —День молоді.
27 червня -- Всесвітній день рибальства.
 Завершує календар державних та професійних свят День Конституції -- 28 червня.
 Ось таким щедрим на свята і події суспільного життя буде червень. Для чималої сім’ї випускників він ознаменується не лише випускним балом, а ще й вступними екзаменами до навчальних закладів. Отож нехай цей перший місяць молодого літа принесе на своїх крилах кожному успіх, радість і здоров’я!
 Н. КАЛЮЖНА.

Переглядів: 499 | Додав: Адмін | Теги: місяць, Червень | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024