Меню сайту
Наше опитування
Найбільша шкода об'єкту благоустрою
Всього відповідей: 17
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Лютий » 9 » ГРЯДУТЬ ПЕРЕМІНИ.ТА ЧИ НА КРАЩЕ?
19:51
ГРЯДУТЬ ПЕРЕМІНИ.ТА ЧИ НА КРАЩЕ?
Семінари
Новий рік, перший місяць якого  вже  на останньому акорді, приніс чимало нового, зокрема у реформуванні медичних та інших бюджетних установ. Образно висловлюючись словами класика, ми нині переживаємо  революційну ситуацію, коли жити по-старому не можна, а по –новому не дуже хочеться. Надто, з огляду на те, що певні  нововведення ми вже проходили на практиці десятиріччя чи більше тому. Тобто , як підтверджує  історія, нове—це просто добре забуте старе.
 Власне, ці і не лише думки охоплювали більшість присутніх на семінарі- навчанні з міським, сільськими головами та секретарями рад, яке проходило минулого тижня у райдержадміністрації. Адже план роботи учасників організатори  запропонували  насичений. В кожному  із семи  питань порядку денного  було чимало нового, зокрема для новообраного депутатського корпусу рад. Адже для багатьох з них ця робота абсолютно нова.
 З -поміж  інших, чи не найбільше питань  і не знайдених відповідей  викликали  виступи  головного лікаря райлікарні М.К.Колєснікова, який зупинився на  передачі медичних закладів із підпорядкування  сільських рад на баланс рай лікарні. Все повертається на круги своя. І таку практику вже застосовували у 90-х. Життя покаже, але на сьогодні більше скептицизму ніж навпаки чи стане від того наша медицина якіснішою, реальні показники — кращими, зрештою, чи зможе, нарешті, наша лікарня подолати той  кадровий дефіцит у Носівці і чи не наживе ще більше — по селах, враховуючи  процедуру об’єднання ФАПів, реорганізацію дільничних лікарень. Так, тепер у тих населених пунктах, де кількість населення менше 1200 чоловік, можна розраховувати на ФАП, а де більше—амбулаторія. На сьогодні поки що не стоїть питання про  переведення на амбулаторії дільничні лікарні у Червоних Партизанах та Мрині. Але частину ФАПів доведеться закривати.
 Просто прийняти рішення про передачу, однак до його реалізації  довга дорога, сповнена юридичних нонсенсів, риторичних питань. Як-от, що робити з приватизованими будівлями,  земельними ділянками, державних актів на які немає в жодній з медустанов, телефонами, енергоносіями, автомобілями тощо.
Незрозумілим залишається питання по Козарах, де незавершене будівництво ФАПу. Словом, на сьогодні, як здалося, прослухавши виступ доповідача, питань більше, ніж відповідей.
Вважай, такі ж враження справив і виступ начальника цеху обслуговування споживачів №2 В.М.Колісника, який порушив питання оптимізації роботи поштових відділень. Незважаючи на те, оптимізація і оптимізм —спільнокореневі слова, значення їхні полярні. І як  Василь Михайлович не намагався  вишукати позитиви, запевнити присутніх у мудрості цього рішення, переконана, не вдалося. Відрадно, що наш ЦОС№2 визнаний кращим в області і таке реформування випало йому останньому з чотирьох районів. Але, за логікою, це не нагорода, а скоріше покарання. І я думаю, що найбільшим воно буде для сільчан, зокрема, жителів Іржавця, Держанівки та Адамівки. Тут збираються скоротити посади начальників відділення, перейшовши на роботу пересувних відділень.
Дещо незрозумілим здається політика керівництва Ніжинського відділення, оскільки „мітка” впала на два села однієї сільської ради. Навіть враховуючи всі економічні показники стабільності збитків, вони, за словами виступаючого, не більші, ніж у Пустотному чи Дослідному(ті поштові відділення, яких по два на одну сільраду). В активне обговорення  цього питання включилися голова районної ради М. В. Васюк та заступник голови РДА М. М. Онищик, нагадавши головному поштовику  про практику Тертишницького відділення зв’язку, де вже кілька років працюють по-новому. Врешті, вихід доведеться шукати не в стінах актового залу, але однозначно, що, за певних обставин, коли листоноші для багатьох сільчан, зокрема, у віддалених селах стають чи не єдиними вістівниками новин і підвозу товарів першої необхідності, у прийнятті рішення повинен спрацювати  не лише економічно вигідний, а й людський фактор.
НА основних моментах організації і проведення загальних зборів громадян за місцем проживання зупинилась  заступник керуючого справами, начальник організаційного відділу районної ради І. І. Власенко.
Чекає чимало нового у реформуванні пенсійної системи України. Проте поки що триває обговорення нововведень, і начальник управління Пенсійного фонду в Носівському районі О.І.Дика у своєму виступі зупинилась на роз’ясненні основних моментів.
 Внесли  зміни до Правил реєстрації  актів цивільного стану в Україні. Зокрема,  тепер  зареєструвати новонародженого потрібно в місячний термін, а  померлого та  здійснити передачу паспорта — в семиденний. Змінився порядок припинення шлюбу та укладання повторного, повідомила заступник начальника районного управління юстиції, начальник відділу реєстрації актів цивільного стану С.М.Сещенко.
 Нинішній рік — ювілейний для всіх нас і, зокрема, для ветеранів Великої Вітчизняної: 70 років з  початку війни і оголошений роком партизанського руху. Це прекрасна нагода і новим очільникам  самоврядних територій, і всім нам виявити турботу про всіх земляків, для яких це не просто дата в календарі, а ціле життя. Про це, ветеранські проблеми,  шляхи їх вирішення говорила у своєму виступі голова районної ради ветеранів О.О.Ляшенко.
 В непростих умовах доводиться нині працювати і  клубним закладам та бібліотекам. Начальник відділу культури та туризму РДА Я.О.Чухліб зупинилася на проблемі охорони пам’яток історії та археології, які розташовані на території нашого району, а також, в унісон попереднім виступаючим озвучила питання виживання  семи клубів у малих та віддалених селах. Поки що про закриття не йдеться, бо закрити просто, але  ситуація у Відрадному, Карабинівці, Кіровці, Тертишниках, Роздольному, Киселівці та Дебревому --  критична.
Отриманий огром інформації порушених життєво важливих питань виходить далеко за межі семінару-навчання і тим більше пошук єдиновірних рішень. Якими вони будуть — покаже час. Зрозуміло одне: переміни грядуть, а ось чи будуть вони на краще — питання...
Н.КАЛЮЖНА.

«Носівські вісті» №5(9181)


Переглядів: 433 | Додав: Адмін | Теги: переміни, семінари | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024