Меню сайту
Наше опитування
Як ви оцінюєте роботу Носівської РДА
Всього відповідей: 29
Банери

Носівські сайти
Погода
Погода Носівка Прогноз погоди у Чернігові Прогноз погоди у Києві
"Носівські вісті"
Головна » 2011 » Лютий » 27 » БЛИЖЧЕ ДО ЛЮДЕЙ НЕ НА СЛОВАХ, А В КОНКРЕТНИХ СПРАВАХ
20:41
БЛИЖЧЕ ДО ЛЮДЕЙ НЕ НА СЛОВАХ, А В КОНКРЕТНИХ СПРАВАХ
Попередній досвід і, особливо, минулого року, аж із двома виборами, не могли не підвести органи влади до важливого висновку -- необхідності посилення ролі й значимості місцевого самоврядування в розвитку територіальних громад і в зв’язку з цим -- тісніших взаємин, активнішої співпраці з громадськістю. Тому забезпечення широкої участі громадян у вирішенні соціально-економічного розвитку своїх територій, для нас, управлінців, як у державній владі, так і представницькій залишається головним, -- наголосив у своєму виступі на головних зборах року мешканців Дослідного та Ставка голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський. Перший керівник виконавчої влади району зізнався, розмовляючи з людьми, що в цьогорічній традиційній кампанії проведення сільських сходів поставив собі за мету відвідати якомога більше малих і віддалених від центру сільрад населених пунктів, в мешканців яких, напевне, не менше питань, ніж у великих селах. 
 Слід сказати, що чи не вперше за багато років керівники Червонопартизанської сільради виявилися неформальним організатором сходу, забезпечивши жителів Ставка транспортом, а досліднянців -- активним запрошенням взяти участь в обговоренні важливих питань життєдіяльності громади. Добрий приклад сільрадівців, що попередньо було проаналізовано, які питання хвилюють людей, і сільський голова Микола Павленко запросив на збори ряд керівників районних служб, зокрема, начальника РЕМ Петра Бабічева, начальника управління ветмедицини Віктора Любенка, начальника управління Пенсійного фонду Ольгу Дику, директора центру зайнятості Галину Красно сільську, які охоче відгукнулися й поспілкувалися із людьми. На жаль, дільничний інспектор Олег Жигун до досліднянців не зміг прибути і заміну колегами люди не сприйняли, зауваживши, що хочуть бачити частіше саме його в своїх населених пунктах.
 Завершуючи тему організації зборів, скажемо, що в порівнянні з попередніми роками учасників зібралось значно більше, навіть довелося доставляти стільці в шкільному залі. І атмосфера виявилася діловою, спокійною. Конструктив у діалог внесли, в певній мірі, депутати районної ради спочатку Наталія Буняк, а затим і Віталій Сардак своїми пропозиціями і зауваженнями. Зокрема, директор науково-селекційної станції попросилася виступити навіть перед звітом сільського голови, перервавши ділову зустріч з колегою-науковцем. Головне в її виступі -- досліднянська станція готується до 100-річного ювілею, який буде відзначатися в нинішньому червні. Науковці, виробничники активно готуються до пам’ятної дати, яка відзначатиметься, враховуючи вагомий вклад носівських селекціонерів в науку, аграрне виробництво і насінництво, як на державному рівні, так і, безперечно, регіону та Носівщини. Але станція -- це лише частина селища й тому Наталія Миколаївна попросила присутніх спільно подбати про загальний і санітарний порядок на території, якого, на жаль, тут завжди бракувало. Адміністратор станції пообіцяла допомогти транспортом, а ось прибрати навколишні рукотворні смітники, які підступають мало не до адмінкорпусу і лабораторій селекціонерів, доведеться прибирати господарям особистих подвір’їв. 
 Сільський голова М.П. Павленко, нещодавно обраний на посаду, уперше звітував про соціально-економічний розвиток червонопартизанської громади загалом, роботу ради та її виконкому в 2010 році. При цьому акцентував увагу на проблемах саме цих сіл. Люди схвально сприйняли доповідача, зокрема, й самокритичний тон голови в тому, що добрі переміни ще в дорозі до мешканців Ставка та Дослідного. Зокрема, й стосовно вуличного освітлення, наведення санітарного порядку. З початком весни доведеться всім разом немало попрацювати. Микола Петрович висловив сподівання, що місцеві депутати, актив очолять громадськість у поході за зразковий порядок у своїх населених пунктах, підтримають раду та її виконком.
 Початок року для сільрадівців співпав з масовою видачею різних довідок для населення, тож на зауваження депутата В.П. Сардака з приводу того, що керівництво сільради ще не відрегулювало системний прийом громадян, зокрема й у Дослідному, сільський голова зауважив, що це питання на його особистому контролі і ситуація буде виправлена. Зрештою, ця проблема не нова не лише для Червонопартизанської сільради, в складі якої кілька населених пунктів, віддалених від центральної садиби. Очевидно, слід подумати сільрадівцям про забутий управлінський досвід опори на місцевий актив в створених сільських та вуличних комітетах. Саме через взаємини з цими громадськими угрупуваннями можна забезпечити ширшу й організованішу участь сільчан у вирішенні проблемних питань, виконанні наміченої програми розвитку територій. Червонопартизанська сільрада -- не єдина, де й наполовину не виконується колективне рішення, прийняте на сходах, про збір коштів на самооподаткування. Скажімо, й досліднянці могли використати їх з користю для своєї громади. Наприклад, частково допомігши дитсадку в завершенні облаштування дитячого майданчика, розрахуватися за спиляне аварійне дерево, до якого, на жаль, руки докласти нікому -- як нарікали люди на сході.
 У мешканців обох сіл таких питань до влади назбиралось немало. Вони ігнорувались, через що, очевидно, на місцевих виборах червонопартизанці проголосували за переміни. Це урок не лише для місцевої влади в Червоних Партизанах, а й у інших селах, де керівники найближчої до людей влади були лише на словах. Так, жителі Ставка вже неоднораз порушували питання про бодай мінімальне розширення місцевого кладовища, за яким, до речі, доглядають дружною громадою. Є й можливість для цього, чи ж підуть назустріч наразі в сільраді цьому побажанню? Зверталися й раніше, що при обробці з літака полів гербіциди потрапляли на людські городи й сади. Помилитися можна раз, а після цього вже мусила б втрутитися сільрада, бодай упередивши наступні прикрі випадки. Або такий приклад. Вже не вперше звучить стурбовано голос громадськості, що у місцевому ФАПі нема фельдшера і сільрадівці погоджуються із запевненням головного лікаря райлікарні, що посада буде заповнена навесні з випуском фахівців Ніжинського медичного училища. Натомість А.Г. Красносільський категорично підтримав справедливе зауваження досліднянців з приводу. Хіба так важко, маючи транспорт у дільничній лікарні, та й райлікарня поруч, щоб організувати раз-двічі в тиждень прийом хворих навіть лікарем?! Сільському голові слід просто бути вимогливішим, реагуючи на звернення громадян.
 Знову немало критичних зауважень було на адресу електриків. Присутній на сході заступник начальника РЕМ М.В. Лагус обґрунтував низьку якість обслуговування застарілою мережею, яка, мовляв, не розрахована на сучасний обсяг електроприладів тощо. Даруйте, шановні, вирішуйте власні проблеми, порушуйте їх перед своїми господарями, керівництвом. Ми розраховуємось за послуги, вартість яких, до речі, зростає, і хочемо мати їх якісними, а не з постійними виправданнями, до того ж сумнівними. Як може бути, що половина маленького Ставка з більш-менш пристойним світлом, а після підстанції -- як у вже давно минулому столітті, коли яскравіше світили лампочки від колгоспної електростанції.
 Голова райдержадміністрації Анатолій Красносільський попросив керівників місцевого самоврядування невідкладно реагувати на подібні звернення людей, тримати на контролі їх виконання. 
 Райдержадміністрація, районна рада, в особі перших керівників, їх заступників практично зустрілися з жителями всіх населених пунктів, де проведено прийом громадян. Наразі відбуваються сільські сходи, також за участю представників органів державної та представницької влади. Одночасно розпочинається ще один захід -- дні-приймальні райдержадміністрації в населених пунктах. 
 -- Мета у нас одна, -- зауважив Анатолій Красносільський. -- Переконатись, чи відбуваються зміни на краще в житті громад після недавніх виборів, на що, безперечно, сподівалися наші виборці. Чи зростає роль і відповідальність місцевого самоврядування і як керівники залучають до участі і в публічній владі своїх громадян, і, водночас, до активної співпраці у розвитку територій, самостійного вирішення проблем.
 Приклади з околиці Червонопартизанської сільради свідчать, що на цьому шляху у ватажків громади ще багато потрібно зробити. А перед цим і в практичних справах, зокрема, продовженні другого етапу відновлення вуличного освітлення, широкому плані наведення порядку в благоустрої населених пунктів, зрештою, відродження пожежної команди в Червоних Партизанах, на що керівникам села дав голова РДА досить стислий термін. Адже, частково кошти на сільську пожежну охорону закладено в бюджеті, решту доведеться знаходити господарям.
 Учасники зборів однозначно підтримали в цьому і голову РДА, і сільського голову, збільшивши суму самооподаткування до 30 гривень з умовою, що дві третини з них будуть адресовані на утримання сільських пожежників. А.Г. Красносільський дав вичерпні відповіді й на інші питання учасників сходу, зокрема й по зверненнях особисто.
О. ЛЕСЬ. 

«Носівські вісті» №7(9183)

Переглядів: 455 | Додав: Адмін | Теги: Червоні Партизани, сход | Рейтинг: 0.0/0
теги
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Мережі
Пошук
Годинник
Статистика
Счетчик PR-CY.Rank
PR-CY.ru
 



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Архів записів
 
 
Архітектор © 2008-2024